Stad Hasselt en VDAB willen samen de jonge werklozen naar de juiste vacatures brengen

De stad Hasselt en de VDAB hebben vanmorgen een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Ze willen samen de werkloosheid aanpakken en ook het bedrijfsleven aan voldoende personeel helpen.

Ook in Hasselt en omgeving hebben grote en kleine bedrijven het probleem dat ze geen personeel vinden. Tegelijk staat nog altijd een groot aantal werklozen op de lijst. Dat moeten we aanpakken zegt, schepen Rik Dehollogne (N-VA). "We zitten in Hasselt met ongeveer 2.500 werklozen en die willen we heel graag activeren. Want zoals iedereen weet, is werk nog altijd de kortste weg naar welvaart. Aan de andere kant zitten heel wat Hasseltse bedrijven met openstaande vacatures die ze maar niet ingevuld krijgen. En dat fnuikt hen in hun groei.  Die match maken, dat is een van de belangrijkste doelstellingen van de samenwerking."

Jobdates en -beurzen

De VDAB Limburg kan daarop inpikken met een aantal concrete acties, zegt directeur Tinne Lommelen. "We gaan tal van projecten opzetten zoals heel specifieke jobdates, jobbeurzen - straks na corona mag dat weer - en ervoor zorgen dat de Hasseltse werkgevers en de werkzoekenden bij mekaar kunnen komen, op maat van wat iedereen nodig heeft. We mikken daarbij extra op jongeren. Hasselt is een studentenstad, kent heel veel jongeren die hier school lopen in alle mogelijke richtingen en specialisaties. We gaan zorgen dat die jongeren goed weten welke loopbaanmogelijkheden zij kunnen hebben, goed geïnformeerd aan een studie kunnen beginnen en later dan ook aan een carrière."

Doordat veel mensen uit de ruimere regio studeren en werken in Hasselt wordt ook gerekend op een olievlekeffect met deze overeenkomst. Het is trouwens de bedoeling dat de VDAB ook met andere steden en gemeenten zulke samenwerkingsakkoorden sluit.

Meest gelezen