Vrouw uit Kasterlee krijgt tweede prik met verkeerd vaccin: "Menselijke vergissing die geen probleem vormt"

In Tielen (Kasterlee) heeft een vrouw woensdag per vergissing een vaccin van AstraZeneca gekregen. Ze moest haar tweede prik van Pfizer krijgen, maar door een controlefout is ze in de verkeerde rij beland. "Het gaat om een spijtige menselijke vergissing, maar medisch gezien is er geen enkel probleem", zegt dokter Stefan Teughels van eerstelijnszone Middenkempen.

De 33-jarige vrouw kwam woensdag na haar tweede prik te weten dat ze een AstraZeneca-vaccin had gekregen, terwijl dat eigenlijk een Pfizer-vaccin moest zijn. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen. "Er zijn drie controlemechanismen die ervoor zorgen dat iemand in de juiste rij terechtkomt. Daarbij is een menselijke fout gebeurd, waardoor de persoon in de verkeerde rij is beland", legt dokter Stefan Teughels van eerstelijnszone Middenkempen uit op Radio 2 Antwerpen.

Medisch gezien is hier geen probleem, het kan zelfs beter zijn voor het immuunsysteem

Stefan Teughels, eerstelijnszone Middenkempen

Het is de eerste keer dat iemand in eerstelijnszone Middenkempen een verkeerde prik krijgt. Toch zou het vaker gebeuren: "We weten dat dit op andere plaatsen in Vlaanderen ook al eens gebeurd is, maar dat is geen probleem", zegt Teughels. 

"In andere landen zijn er studies gevoerd over mensen die twee verschillende vaccins hebben gekregen en soms geeft het daar zelfs betere immuunresponsen. Medisch gezien is hier dus geen enkel probleem."

Beluister hier het volledige gesprek op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:

Derde prik met Pfizer

Het vaccinatiecentrum heeft intussen nog contact gehad met de vrouw, om toch nog een derde prik in te plannen binnen twee weken, met Pfizer dan. "Als ze op reis wil naar het buitenland, heeft ze twee dezelfde vaccins nodig. We willen haar dus nog een dosis van het Pfizer-vaccin geven, anders heeft ze maar twee halve vaccincertificaten", aldus Teughels. Zo'n derde prik zou ook niet schadelijk zijn voor de gezondheid, zeker niet in het specifieke geval van deze vrouw.

Meest gelezen