Waasmunster pakt probleemwijk aan op verschillende niveaus: "Infrastructuurwerken, straathoekwerker, wijkagent en speelhuizen"

In de sociale woonwijk Hollandse Molenwijk in Waasmunster gaat het van kwaad naar erger. "Het klein vandalisme is stilaan uitgegroeid tot groot vandalisme," zucht burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V). De gemeente wil de problemen aanpakken, en wel op verschillende niveaus tegelijk. Waasmunster kiest voor een totaalaanpak. 

Enerzijds zijn er infrastructurele problemen in de wijk, maar ook de menselijke problemen worden steeds groter. Vandalisme, verloedering en drugs vatten de situatie grotendeels samen. Daarom gaat de gemeente op verschillende vlakken tegelijk werken. Er is al een straathoekwerker aangesteld. "Haar hoofdtaak is de communicatie met en tussen jongeren en volwassen te stimuleren," legt burgemeester Bauwens uit. "Ze moet hen dichter bij mekaar brengen en de diepmenselijke problemen in kaart brengen." De straathoekwerker is sinds januari aan de slag en de gemeente ziet al verbetering.

Verloedering wegwerken

Een tweede grote punt is de problematiek met de infrastructuur. Die is vooral in handen van een sociale woonmaatschappij. "Een aantal panden zullen plaats maken voor nieuwe woningen. In totaal gaat het om 3 sociale woonprojecten, goed voor een 70-tal woonentiteiten," legt Bauwens uit. Lege huizen zorgen voor verloedering van de buurt, dus zouden (ver)nieuw(d)e huizen nieuw leven in de wijk moeten blazen. Met nieuwe jonge mensen en een mix aan bewoners en huizen. Waasmunster stelde ook al een wijkagent aan die zich heel specifiek met de problematiek bezighoudt 

We brengen jongeren samen in een speelhuis onder begeleiding van de straathoekwerker

Jurgen Bauwens, burgemeester Waasmunster

Om de jongeren uit de verveling te halen, gaat de gemeente ook allerlei acties op poten zetten. "We gaan onder andere voetbaltoernooien organiseren en een speelhuis ter beschikking stellen. Daar kunnen ze in het bijzijn van de straathoekwerker samenkomen. Er komt ook zo'n huis voor volwassenen," legt Jurgen Bauwens uit. Op deze manier hoopt Waasmunster opnieuw naar een rustige wijk te evolueren.

Cameraplan nodig?

De politie wil ook een cameraplan opstellen. Maar dat wil de burgemeester nog even afwachten: "We weten op welke plaatsen ze nuttig zouden kunnen zijn, maar we gaan eerst kijken of het echt nodig is." Het totaalplan zou 10 tot 20 miljoen euro kosten. Waasmunster krijgt daarvoor steun van de Vlaamse regering.  

kasto80

Meest gelezen