WZC Ten Kerselaere laat personen met dementie en hun mantelzorgers samen genieten van vakantie: "U vraagt, wij draaien"

Het woonzorgcentrum Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg opent twee gloednieuwe appartementen voor mantelzorgers en personen met dementie. Het zijn de eerste verblijven waar zij samen op vakantie kunnen gaan. De moderne flats zijn volledig aangepast aan de noden van de vakantiegangers. Het woonzorgcentrum werkte samen met de gemeente ook een toeristisch aanbod op maat uit. "De formule lijkt op die van een hotel. Mensen kunnen komen voor een weekend, een midweek of een week", vertelt Paul Van Tendeloo, directeur van zorggroep Emmaüs. 

Het woonzorgcentrum heeft een primeur te pakken volgens Van Tendeloo. "Ten Kerselaere vervult samen met Zorggroep Heilig Hart uit Kortrijk een pioniersrol in Vlaanderen. Dit project vult nog een laatste gat op in de opvang van en mogelijkheden voor personen met dementie. Tot op heden konden zij bij ons op kortverblijf komen. Hun partner of mantelverzorger konden wij natuurlijk niet opnemen. Zij gaan dan ook vaak zelf even op vakantie. Maar de mensen die aan dementie lijden, kunnen dat natuurlijk niet. Vandaar dit initiatief."

De bezoekers kunnen tijdens hun vakantie genieten van alle comfort. Ze verblijven in twee heel moderne appartementen met twee slaapkamers, een terras met tuin en een aangepaste badkamer. Ze zijn rolstoeltoegankelijk en volledig aangepast aan mensen met zorgbehoeften. De flat is volledig uitgerust door de thuiszorgwinkel GOED zodat de patiënt en zijn of haar familie zorgeloos tot rust kunnen komen: een douchestoel, een hoog-laagbed, een beentrainer, ... 

We gaan echt voor een verblijf op maat. Mensen kunnen kiezen voor een lang weekend, een midweek, enzovoort."

Paul Van Tendeloo

Vooral opvallend daarbij zijn volgens Van Tendeloo de hoogtechnologische snufjes. "De verblijven zijn uitgerust met slimme NOBI-lampen. Zij houden constant een oogje in het zeil. Zo sturen ze via een app een melding naar onze zorgkundigen als er iemand in het appartement valt. Ook melden ze het als iemand de kamer verlaat en herinneren ze de persoon met dementie eraan om genoeg te drinken en de medicatie op tijd in te nemen." 

Een echt hotel met een programma op maat

De formule lijkt volgens Van Tendeloo erg op die van een hotel. "Mensen kunnen kiezen voor een lang weekend, een midweek, enzovoort. Als ze dat wensen, krijgen ze ook een ontbijt of een middagmaal. U vraagt wij draaien. Bovendien willen we een continue zorg- en dienstverlening aanbieden. Onze verpleegkundigen en deskundigen staan altijd paraat." 

Het zorgpersoneel doet er ook alles aan om het vakantiegevoel op te wekken. "We werken met reminiscentie-projecten. Die doen een beroep op het langetermijngeheugen en doen oude herinneringen bovenkomen. Zo creëren we een goed gevoel tijdens het verblijf."

Tegelijkertijd zorgen het woonzorgcentrum, de gemeente, de toeristische dienst en het provinciaal domein Ten Averegten voor een toeristisch aanbod op maat. Al die activiteiten kunnen bereikt worden met de duofiets van het woonzorgcentrum. Wanneer de mantelzorger echter een bepaalde activiteit alleen wil doen of een grotere uitstap wil maken, kan de persoon met dementie opgevangen worden in het centrum voor dagverzorging en deelnemen aan de activiteiten in het lokale dienstencentrum. 

Beluister hier het gesprek met Paul Van Tendeloo:

Meest gelezen