Videospeler inladen...

Zo'n 1.000 mensen geëvacueerd door branden in Canada, dorpje met recordtemperatuur bijna volledig vernield

In British Columbia, in het westen van Canada, zijn zo'n 1.000 mensen geëvacueerd wegens oprukkende branden. De hitte, droogte en wind jagen het vuur aan. Het dorpje Lytton, waar dinsdag nog een recordtemperatuur van 49 graden werd gemeten, is bijna volledig vernield. De hitte zal zeker nog twee dagen aanhouden.

Het geblokkeerde hogedrukgebied boven het westen van de Verenigde Staten en Canada blijft problemen veroorzaken. Vooral de Canadese provincie British Columbia is zwaar getroffen. Het dorpje Lytton is voor 90 procent in de as gelegd. "Er blijft niet veel meer van over. Er was overal vuur", vertelde burgemeester Jan Polderman aan de BBC. "Ik ben blij dat ik er levend weggeraakt ben."

Maar ook de regio ten noorden van het dorp wordt nu geëvacueerd. Zo'n duizend mensen moesten verplicht hun woning verlaten voor de dreigende vlammen. En ook anderen zijn er niet gerust in. "Het komt dichter en dichter", vertelt een man aan een lokale TV-ploeg.

Bekijk hieronder de beelden van de bosbranden (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De weerdiensten meldden dat de recordtemperaturen ook de komende twee dagen zullen aanhouden. "De duur van deze hittegolf is onrustwekkend, want er is ook 's nachts weinig respijt door de hoge nachtelijke temperaturen", geeft Environment Canada aan.

De voorbije week vielen er in het westen van Canada veel meer doden dan normaal. In British Columbia werden in 5 dagen tijd 486 doden geteld, in normale tijden zijn dat er gemiddeld 165.

Intussen trekt de hittegolf ook verder oostwaarts, met waarschuwingen voor de provincies Alberta, Saskatchewan, Manitoba en het noorden van Ontario.

En ook net over de grens, in de Amerikaanse staat Washington, blijft de toestand moeilijk. Een lokaal ziekenhuis in Seattle ziet een toestroom van patiënten met ziekteverschijnselen veroorzaakt door de hitte. "Het gaat om aantallen die we kennen uit de coronacrisis", zegt een arts. "En het ergste leed is nog niet geleden", vreest de arts.

AFP or licensors

Meest gelezen