In gesprek met Bart De Wever: "Onverstandige uitspraak Coens over stilleggen Oosterweel, allerdomste dat je kan doen"

Wekelijks gaat VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck in gesprek met een politicus die in de schijnwerpers staat of een cruciale rol speelt in de politiek. Een gesprek over politiek, maar tegelijk ook “weg van de Wetstraat”, met aandacht voor persoonlijke verhalen. Vandaag: N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (vanop het terras boven in het MAS) over de PFOS-vervuiling en de mogelijke gevolgen voor Oosterweel. Maar De Wever blikt ook vooruit naar 2024 en stelt duidelijk dat regeren met Vlaams Belang geen optie is.

CD&V-voorzitter Joachim Coens opperde een week geleden om de werken aan de Oosterweelverbinding tijdelijk stil te leggen in afwachting van meer duidelijkheid over de PFOS-vervuiling (bekijk dat gesprek hier). Een uitspraak die in het verkeerde keelgat is geschoten bij De Wever. 

"Het allerdomste dat je kan doen, is de werf in vraag stellen. Dat is de agenda van de groenen", zegt De Wever, die zijn vertrouwen uitspreekt in bouwheer Lantis om op een verstandige manier om te gaan met de situatie. Hij wijst ook op de miljardeninvestering en de moeilijke weg die is afgelegd om de werken in gang te krijgen. "Ik denk dat Coens de bal gewoon heeft misgeslagen."

Maar wat als er toch wordt aangedrongen om de werken stil te leggen? Is er dan een probleem in de Vlaamse regering? "Ik kan me dat echt niet voorstellen. Zo dom kan niemand zijn om de werf van de eeuw stil te leggen."

Bekijk het gedeelte van het gesprek over Oosterweel: 

Videospeler inladen...

Samenwerken met Vlaams Belang? "Ik zie geen enkele opportuniteit"

Bart De Wever blikt in het gesprek ook vooruit naar de volgende verkiezingen, in 2024. Hij ziet mogelijkheden in gesprekken met de PS. "Mijn droom is een ordentelijk scheidingsakkoord te onderhandelen en dan zal je naar de linkerzijde van Wallonië moeten kijken. Maar de eerste opdracht is daar in Vlaanderen de macht voor verzamelen."

Samenwerking met Vlaams Belang sluit hij uit. Hij noemt dat "sociaaleconomisch een extreemlinkse partij". "Als een partij niet proper is op zichzelf en zelfs geen afstand kan nemen van de meest extreme uitwassen aan de rand van de partij, dan zie ik geen enkele opportuniteit. Ik dacht: die nieuwe voorzitter (Tom Van Grieken, red.) gaat daar iets aan doen, maar die doet daar niets aan."

Bekijk hier het volledige gesprek met Bart De Wever:

Videospeler inladen...

Beluister hier het volledige gesprek met Bart De Wever:

Meest gelezen