BEKIJK - Het pretparkmirakel: na de sluiting, de verloedering en de sloop is Dadipark toch weer (even) terug

Het Dadipark is weer (even) terug van weggeweest. Het pretpark is ooit ontstaan als uit de hand gelopen speeltuin in de schaduw van de basiliek van Dadizele in West-Vlaanderen. Het groeide uit tot een populair familiepark, maar werd in 2002 gesloten na veiligheidsproblemen. Nu is het pretpark tijdelijk terug in een pop-upversie. Hoe is dat allemaal gelopen? Wij doken in ons archief.

Het verhaal van Dadipark begint in 1950. Pastoor Gaston Deweer opent in dat jaar een grote speeltuin naast de basiliek van Dadizele, "Daisel" in het lokale dialect. Het dorp was toen al een toeristische bestemming, want Dadizele is een bedevaartsoord.

Het "Daiselpark" zoals het park in de beginjaren heet, groeit uit tot een kleinschalig en gratis familiepark met als pronkstuk een 800 meter lange loopbrug. Toen de langste van Europa. In de jaren 70 en 80 breidt het park uit, wordt het betalend en verandert de naam in "Dadipark".

Lees voort onder de beelden uit het archief:

Videospeler inladen...

Dadipark is dan trouwens niet de enige uit de hand gelopen speeltuin in de streek. In Ingelmunster was er bijvoorbeeld Aviflora, waar je naast spelen dan ook enkele dieren kunt bekijken. In beide parken staan geen grote moderne attracties.

Het moet vooral laagdrempelig en betaalbaar zijn. Aviflora zal uiteindelijk Dadipark met enkele jaren overleven, al is het intussen ook al gesloten. Op die terreinen komt normaal gezien binnenkort een groot padelveld, maar dat is een ander verhaal.

De hoogdagen

Onderstaande reportage van "Vakantievlinder" uit 1991 verwoordt goed waar Dadipark voor staat. "Dadipark kondigt zich aan als een grote speeltuin met tal van attracties voor actieve gezinnen", vertelt de inleesstem. "Het gaat om een gamma van schommels, klimtorens, kermismolens, pedalo’s en andere attracties die uitnodigen tot een hele dag amusement."

Bekijk die reportage uit de gloriedagen van het park, en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

"We openden elk jaar op de eerste zondag van april, vanaf de eerste zondag zat dat hier telkens stampvol", zegt oud-medewerker Roger Beernaert daar in 2012 over in "Villa Vanthilt". "Soms kwamen er 70 à 80 autobussen vanuit het noorden van Frankrijk. De politie kwam van Menen en Kortrijk bijspringen om het verkeer te regelen. Het was ongelofelijk."

De sluiting

Tijdens de laatste jaren krijgt het park minder en minder bezoekers. In 2000 wordt nog de 50e verjaardag van het pretpark gevierd. Wat een feestjaar moest worden, eindigt in mineur. Een jongen uit Kortrijk raakt zwaar gewond in de waterattractie "Nautic Jets" en verliest bijna z'n arm. De attractie in kwestie (en uiteraard niet het ongeval zelf) is te zien in onderstaande archiefbeelden.

Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Meer en meer bezoekers klagen over de veiligheid en laten het park links liggen. In 2002 zou het park voor een jaar sluiten voor renovatie, maar het is nooit meer heropend. "Blijkt dat het niet meer rendabel was", vertelt pastoor André Monstrey daarover in 2006 in "Man bijt hond". "Dus hebben ze het gesloten."

De priester zei in de jaren 50 dat het maar 20 jaar zou bestaan, het heeft toch meer dan 50 jaar geduurd

In dezelfde reportage komt ook Roger Beernaert nog eens aan het woord. Hij bouwde mee aan die legendarische loopbrug, nog in opdracht van pastoor Deweer. "De priester zei in de jaren 50 dat het maar 20 jaar zou bestaan", vertelt Beernaert in de reportage. "De jeugd zal zich niet meer op zoiets eenvoudig kunnen amuseren. Het moet altijd hoger, wilder en geweldiger. Maar het heeft toch meer dan 50 jaar geduurd."

Van verval tot sloop

Na de sluiting komen er enkele reddingsplannen. Ook uit het verre buitenland. Zo is er op een bepaald moment zelfs sprake van Spaanse en Chinese investeerders, maar die plannen springen uiteindelijk allemaal af. De meeste zonder dat ze ooit echt concrete uitwerking krijgen. Behalve dan misschien valse hoop creëren bij wie op een heropening wacht.

Het pretpark valt intussen ten prooi aan de tand des tijds. De natuur doet haar best om het terrein opnieuw over te nemen. Ook vandalen ontdekken het park. Pijnlijk voor wie het park een warm hart toedraagt. YouTube staat vol met filmpjes van "urban explorers" die het verlaten terrein bezoeken en waarop de oude attracties spookachtig staan te verkommeren.

Bekijk beelden van het vervallen park, lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Er komt uiteindelijk een actiecomité om Dadipark te redden, maar dat kan het niet redden van de sloop. Ook een petitie biedt weinig soelaas. 10 jaar na de sluiting ging "Karrewiet" op reportage met Thomas De Kerf, een van de mensen achter die petitie.

Bekijk die reportage en de staat van het pretpark en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

In 2012 wordt wat rest van de speeltuigen afgebroken. Een school neemt intrek in enkele oude gebouwen. In 2016 wordt beslist dat het vroegere Dadipark een groene recreatie- en woonzone wordt. De eerste spadesteek is in 2022 gepland. De recreatiezone bestaat onder meer uit een waterbeheersingsgebied met speeleiland en moet zo mee de ziel van het voormalige Dadipark behouden.

De tijdelijke comeback

Niet alleen de ziel van het Dadipark blijkt gered, het park zelf maakt ook een tijdelijke comeback. Vier vrienden uit Dadizele lanceren in 2020 het plan om met een kleinere tijdelijke versie van het park te komen. Door corona moeten ze uiteindelijk hun plan met een jaar uitstellen, maar sinds begin deze maand is hun pop-up Dadipark een feit.

Het centrale deel van de pop-up is een soort constructie die verwijst naar de loopbrug, het icoon van het Dadipark

Op een steenworp van waar het park vroeger was, is nog tot 21 juli een mini-versie van het pretpark te bezoeken. "Het centrale deel van de pop-up is een soort constructie die verwijst naar de loopbrug, het icoon van het Dadipark", legt Giovanni Maes, een van de initiatiefnemers uit op Radio 2. "In dat centrale deel integreren we heel wat spelen en organiseren we ook een openluchtexpo."

De pop-upversie van het pretpark is gratis en is feitelijk een grote speeltuin met een nostalgisch sausje. "Het werd deels gefinancierd door sponsors en deels door de verkoop van t-shirts en petjes", legt Maes uit. De vrienden mikken op ouders en grootouders die vroeger zelf nog in het echte park geweest zijn en nu een leuke uitstap zoeken met hun eigen kroost.

Bekijk hier enkele beelden van de pop-up en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Voorlopig lijkt het in de smaak te vallen. "Het is heel geslaagd", zegt een bezoeker op Radio 2 West-Vlaanderen. "Heel gemakkelijk voor de kinderen om te spelen. Meer hoeft dat eigenlijk niet te zijn." Een andere bezoeker noemt het "prachtig". "Vooral dat ze rekening gehouden hebben met de hele kleintjes en dat ze zelf heel veel mogen doen en ontdekken. Een doe-park, net zoals vroeger."

Het is nog niet duidelijk of ook na 21 juli nog een vervolg komt aan de pop-upeditie van het Dadipark.

Bekijk hier een overzicht in video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen