Nicolas Maeterlinck

Meer dan 130 bosbranden in westen van Canada, leger staat brandweer bij 

De Canadese regering zet het leger in om te helpen bij het blussen van de bosbranden. In de provincie British Columbia, in het zuidwesten van Canada, woeden meer dan 130 branden, door de aanhoudende hitte en door duizenden blikseminslagen. Verwacht wordt dat er nog meer bosbranden ontstaan. 

De branden situeren zich voornamelijk ten noorden van Kamloops, een stad op ongeveer 350 kilometer ten noordoosten van Vancouver. In de provincie zijn meer dan 1.000 mensen geëvacueerd.

Intussen bereidt de Canadese regering een grote hulpoperatie voor. Het leger zet vliegtuigen in en een 350-tal militairen om de brandweer bij te staan en mensen te evacueren indien nodig. De verwachting is dat er in de komende dagen nog branden zullen bijkomen.

Aan de andere kant van de grens kreunen ook de Amerikaanse staten onder recordtemperaturen. Honderden brandweerlui proberen drie branden in te dammen die al meer dan 15.000 hectare bos in de as hebben gelegd in het noorden van Californië. 

Enorm aantal blikseminslagen

Sommige branden worden veroorzaakt door blikseminslagen. Weerkundigen hebben vastgesteld dat tussen drie uur woensdagmiddag en zes uur donderdagochtend de bliksem meer dan 700.000 keer heeft ingeslagen in de regio. Dat is ruim 5 procent van het gemiddelde aantal in een heel jaar over heel Canada.

Bekijk hier enkele ruwe beelden van de blikseminslagen (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Onverwachte sterfgevallen

Honderden mensen, vooral kwetsbare ouderen, zijn al gestorven door de hittegolf. De overheid meldt dat de voorbije week in British Columbia meer dan 700 onverwachte sterfgevallen zijn geteld, drie keer zoveel als in andere jaren. Vele daarvan zijn vermoedelijk veroorzaakt door de extreme hitte.  In de kustgebieden is die nu aan het afnemen, maar het binnenland bakt nog altijd onder een meedogenloze zon.

Meest gelezen