Coronablog - VAB: "Laat je niet opjagen door beperkte geldigheid PCR-test en stop ook bij kleine pannes"

Voor het eerst in een maand stijgt het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus opnieuw. De voorbije week werden er 378 besmettingen vastgesteld, dat is 5 procent meer dan de week ervoor. Er wordt dan ook opvallend meer gereisd en dus getest. Er werden meer dan 47.000 tests per dag afgenomen de voorbije week. Volg hier de belangrijkste updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

VAB: "Laat je niet opjagen door beperkte geldigheid PCR-test"

Automobilistenvereniging VAB waarschuwt vakantiegangers die lange ritten met de auto doen om zich niet te laten opjagen door de beperkte geldigheidsduur van de PCR-tests. Sommige bestuurders riskeren daardoor in gevaarlijke toestanden terecht te komen.

"Sommige mensen met kleine pannes blijven nu doorrijden, omdat ze op tijd in het land van bestemming moeten zijn door de geldigheid van de PCR-tests", zegt Joni Junes van de VAB aan VRT NWS. "Het kan gevaarlijk zijn als je met een waarschuwingslampje te lang blijft rijden. Als er een lampje gaat branden, zoek zo snel mogelijk hulp."

De PCR-tests veroorzaken volgens de VAB heel wat stress, ook bij wie geen autopech heeft. "Mensen willen bijvoorbeeld niet meer onderweg blijven overnachten en rijden langer aan een stuk door", zegt ze. "Onvoldoende pauzeren en lang blijven doorrijden is extra gevaarlijk als je zo’n lange rit aanvat."

Lees meer in dit bericht:

Viroloog Van Gucht maakt zich nog geen zorgen, wanneer wel?

Viroloog Steven Van Gucht heeft de stijgende besmettingscijfers eerder al zien aankomen op de wekelijkse persconferenties van het Nationaal Crisiscentrum. Ligt die stijging nu aan het virus of eerder aan het toegenomen aantal afgenomen testen? "Het is een combinatie van verschillende factoren. Ten eerste: er is een felle stijging van het aantal testen. De vakantie is begonnen. Heel veel jonge mensen hebben zich laten testen. We zien vooral bij tieners een plotse toename van het aantal testen.  Dat zorgt ervoor dat we meer besmettingen vinden en dat de statistieken opnieuw wat omhoog gaan."

We zien bij tieners een plotse toename van het aantal testen

"We weten ook dat de besmettelijkere deltavariant (of Indiase variant) aan het opkomen is. De variant maakt meer dan een vierde uit van de besmettingen en dat zal nog stijgen de komende weken. Er zijn natuurlijk ook versoepelingen geweest. We zijn een dikke drie weken na de eerste fase van het zomerplan." 

Moeten we ons zorgen beginnen maken? "We zien de cijfers liever niet stijgen natuurlijk. Maar het aantal ziekenhuisopnames daalt nog altijd sterk, 40% per week. Het is een goed teken dat we daar nog geen vertraging zien. Als de opnames stabiliseren of stijgen dan mogen we ons zorgen beginnen maken."

Aantal positieve coronatests weer boven de 1.000 in Nederland

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vandaag 1.146 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het is de eerste keer in ruim twee weken tijd dat het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen boven de 1.000 ligt. Op 17 juni werden 1.061 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal positieve tests ligt ruim tweemaal zo hoog als vorige week zaterdag, toen het RIVM 556 positieve tests meldde. Vrijdag was het dagcijfer al gestegen naar 952 (na correctie). Het is de vierde opeenvolgende dag dat het aantal besmettingen stijgt. Het aantal gemiddelde besmettingen over de laatste zeven dagen ligt nu op 740, vorige week zaterdag was dit nog 651.

Italiaanse politie rolt netwerk op dat valse coronapaspoorten maakte

In Italië heeft de politie een netwerk opgerold dat gespecialiseerd was in valse coronapaspoorten. De criminelen boden via de berichtendienst Telegram valse coronapaspoorten aan. De prijs van zo'n vals paspoort schommelde tussen de 110 en 130 euro.

Ook werden er flesjes met een vermoedelijk vaccin tegen COVID-19 te koop aangeboden. De politie sloot een tiental accounts af. Duizenden gebruikers hadden zich geregistreerd via de Telegram-kanalen.

Al gehoord van de Kust-Expresstrein?

Voor wie in eigen land met vakantie gaat en naar de kust wil, rijden er vanaf vandaag dagelijks expresstreinen naar zee. Om overvolle treinen te vermijden, rijdt de Kust-Express zonder tussenstops van Gent, Luik, Brussel en Antwerpen naar enkele kuststations.

Op een weekenddag zijn dat 10 ritten heen en 10 ritten terug. Reserveren is verplicht (kost 1 euro extra) en kan tot een kwartier voor vertrek.

ONTDEK het hier in "Het Journaal"-item:

Videospeler inladen...

Vakantie-uittocht naar Frankrijk: "Wie heeft de nodige testresultaten en/of certificaten mee?"

De vakantie is officieel begonnen en dat betekent dat veel Belgen op weg zijn naar een zuiderse bestemming. In de meeste Europese vakantielanden zijn de coronamaatregelen stevig versoepeld, maar toch heeft u maar beter alle nodige testresultaten en certificaten mee op reis. Wij stuurden VRT-journalist Steven Decraene op pad. 

BEKIJK hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

België in Europese kopgroep voor vaccinaties

76,2 procent van de Belgische volwassenen heeft al minstens een eerste prik gekregen. Daarmee doen we het Europees erg goed. We staan op de tweede plaats na IJsland waar al 88 procent van de 18-plussers minstens een dosis van een vaccin kreeg.

Dit is de volledige top 5:

 1. IJsland: 88,0 procent
 2. België: 76,3 procent
 3. Nederland 73,3 procent
 4. Finland: 72,9 procent
 5. Malta 72,1 procent

Op Nederland na scoren de meeste buurlanden een pak slechter: Duitsland (64,2 procent), Frankrijk (63,6 procent) en Luxemburg (61,5 procent). Onderaan het Europese peloton bengelen de Kroaten (43,7 procent), Slovaken (44,3 procent) en de Slovenen (46,7 procent).

De gegevens komen van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en bevat cijfers van landen van de Europese Unie en landen die tot de Europese Economische Ruimte behoren.

Tijgers en grizzly's in de Oakland Zoo gevaccineerd

De Oakland Zoo in Californië heeft tijgers, zwarte beren, grizzlyberen, poema's en fretten ingeënt met het experimentele coronavaccin van de Amerikaanse fabrikant Zoetis. Maar ook Oaklands varkens en chimpansees komen nog aan de beurt.

COVID-19 treft niet alleen mensen maar, ook dieren kunnen het krijgen. Vorig jaar bleek een hond in Hongkong besmet te zijn, in januari testten gorilla's positief in het San Diego Zoo Safari Park.

Zoetis geeft 11.000 dosissen aan zo'n zeventig Amerikaanse dierentuinen. Het is een vaccin speciaal ontwikkeld voor dieren waar 8 maanden aan gewerkt werd. 

Steeds meer ouders betwisten een B- of C-attest

In een aantal scholen betwisten meer ouders dan gewoonlijk de studieresultaten van hun kinderen. Ze leggen zich niet neer bij een B- of een C-attest. Vroeger gebeurde dat vooral in de hogere jaren, maar nu vragen ook ouders van leerlingen uit het eerste en tweede jaar om de resultaten te herbekijken. Dat zegt directrice Maryse Temmerman van de middelbare school Immaculata in Brugge. 

Temmerman: "het is soms een beetje de omgekeerde wereld. De jongere wordt niet ter verantwoording geroepen van. "Hoe komt het dat jij niet gestudeerd hebt? Hoe komt het dat jij je talenten op een verkeerde manier gebruikt?" Nee, de school moet zich altijd verantwoorden. "Wat hebben jullie al allemaal gedaan?" Ik heb het gevoel dat het de laatste tijd nooit genoeg kan zijn en dat is enorm frustrerend. "

 • Een B-attest? Betekent dat je geslaagd bent, maar voor 1 of meer vakken minder goede resultaten haalde. De klassenraad beslist dat je uitgesloten wordt van 1 of meer studierichtingen. De school moet schriftelijk motiveren waarom je een B-attest krijgt.
   
 • C-attest? Dan ben je niet geslaagd en moet je het leerjaar overdoen. De school moet schriftelijk motiveren waarom je een C-attest krijgt.

Biostatisticus Molenberghs: "We zitten op kantelpunt"

Biostatisticus Geert Molenberghs (Universiteit van Hasselt en de KU Leuven)  wijst erop dat we op een "kantelpunt" zitten met de deltavariant van het coronavirus. "Ongeveer 50 procent van de nieuwe besmettingen is aan de deltavariant te wijten. Dat samen met een vrij soepel regime waarbij mensen veel contacten maken, baart ons een beetje zorgen."

We mogen al een beetje rekenen op de positieve effecten van onze vaccinatiecampagne, maar...

Molenberghs merkt op dat de ziekenhuisopnames - weliswaar op enige afstand - volgen wanneer de besmettingen stijgen. "Door de vergevorderde vaccinatie bij oudere risicogroepen en mensen met onderliggende aandoeningen verwachten we niet meer hetzelfde verband tussen hospitalisaties en besmettingen. We weten - via de situatie in het Verenigd Koninkrijk - dat de ziekenhuisopnames stijgen als de besmettingen sterk oplopen. We mogen al een beetje rekenen op de positieve effecten van onze vaccinatiecampagne. Tegelijk moeten we beseffen dat ongeveer een derde van de Belgische bevolking volledig gevaccineerd is, twee derde wacht nog op een tweede prik of is (nog) niet gevaccineerd."

Vijfde dag op rij hoogste aantal sterfgevallen in Rusland

In Rusland zijn de afgelopen 24 uur 697 overlijdens door COVID-19 geregistreerd. Dat is voor de vijfde dag op rij het hoogste aantal bevestigde sterfgevallen in één dag tijd sinds het begin van de pandemie. Het land registreerde ook 24.439 nieuwe besmettingen. Dat is het hoogste aantal sinds midden januari toen Rusland werd getroffen door een tweede, erg dodelijke golf.

De toenemende stijging is volgens kenners te wijten aan de verspreiding van de deltavariant. De bereidheid om zich te laten vaccineren, is bovendien erg laag bij de Russen. President Vladimir Poetin riep zijn landgenoten woensdag nog op niet te zwichten voor geruchten over vaccins.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Naar een vijfde golf in Iran?

De Iraanse president Hassan Rohani vreest dat zijn land afstevent op een vijfde coronagolf. Die is te wijten aan de erg besmettelijke deltavariant.

Rohani riep zijn landgenoten op om de maatregelen te blijven opvolgen. "Maar we vrezen wel dat we binnenkort te maken krijgen met een vijfde golf omdat de deltavariant zich verder verspreidt", aldus de Iraanse president.

 Van de landen in het Midden-Oosten is Iran het hardst getroffen door de coronapandemie, met volgens officiële cijfers meer dan 84.500 doden en 3,2 miljoen besmettingen. De werkelijke aantallen liggen vermoedelijk hoger.

Sinds in februari een inentingscampagne begon, hebben 4 miljoen mensen een eerste prik gehad en ruim 1,6 miljoen ook een tweede. Er wordt geprikt met Chinese en Russische vaccins, maar ook met AstraZeneca-vaccins uit Italië en Zuid-Korea die via het internationale Covax-programma zijn geleverd.

De dagelijkse coronacijfers: ziekenhuisopnames blijven aanzienlijk dalen

 • Van 25 juni tot en met 1 juli werden elke dag gemiddeld 16 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 40 procent minder dan de week ervoor.
 • Gisteren - vrijdag 2 juli - meldden de ziekenhuizen 21 opnames. 30 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
 • De ziekenhuizen rapporteerden vrijdag een totaal van 271 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is er een daling van 29 procent.
 • 123 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 83 van hen hebben beademing nodig. Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg met 22 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 18 procent.
 • Ter vergelijking: op 6 februari lagen 291 patiënten op intensieve zorg. Dat was het laagste cijfer dat we dit kalenderjaar hebben gehaald en daar zitten we al een hele tijd een eind onder.
 • Eergisteren, op donderdag 1 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.251.205 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 77,9 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 62,9 procent. 4.073.334 van hen zijn volledig beschermd.
USA Today Network
 • In de week van 23 tot en met 29 juni overleden elke dag gemiddeld 4 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 31 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.185 overlijdens geregistreerd.
 • Tussen 23 en 29 juni werden per dag gemiddeld 378 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 5 procent meer dan de week ervoor. Dat is voor het eerst in een maand een stijging. De daling remde al enkele dagen af. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.086.508 besmettingen geregistreerd.
 • Langs de andere kant wordt er uiteraard ook méér getest. Met de zomervakantie werden tussen 23 en 29 juni werden dagelijks gemiddeld 47.100 tests afgenomen. Dat is 23 procent meer dan de week ervoor.  
 • De positiviteitsratio tussen 22 en 28 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1 procent (0,3 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat 1 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,78. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Meest gelezen