AFP or licensors

Duizenden Brazilianen komen op straat tegen president Bolsonaro

Duizenden Brazilianen hebben in heel het land actiegevoerd tegen president Jair Bolsonaro. Ze pikken zijn coronabeleid niet. Het Hooggerechtshof start intussen een onderzoek naar Bolsonaro wegens corruptie met de bestelling van coronavaccins. 

Het Hooggerechtshof heeft zopas een onderzoek naar het staatshoofd geopend wegens corruptie. Hij zou op de hoogte geweest zijn van mogelijk gesjoemel met een bestelling van 20 miljoen dosissen van het Indiase coronavaccin Covaxin binnen het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid.

Het Hof  gaat daarmee in op een verzoek van de Braziliaanse procureur-generaal. Die opende vrijdag een onderzoek naar de beschuldigingen tegen Bolsonaro nadat een Congreslid de president begin deze week aan de galg praatte.

Bolsonaro zelf ontkent dat hij op de hoogte was van de mogelijke onregelmatigheden in het contract, maar de hele kwestie wordt intussen wel van nabij onderzocht in een parlementaire onderzoekscommissie naar Bolsonaro's coronabeleid.

Bekijk hieronder beelden van het protest ter plekke (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Naast het proces kreeg Bolsonaro er meteen een portie straatprotest bovenop. Het ging om derde dag van protest sinds eind mei. De demonstranten vragen dat Bolsonaro opstapt. Vandaag waren er manifestaties in onder meer Rio de Janeiro, Belem, Recife en Maceio. De betogers zeulen spandoeken mee met boodschappen als "Bolsonaro genocidair", "afzetting onmiddellijk" of "ja aan vaccins".

Meest gelezen