BEKIJK: Gaslek in onderzeese pijpleiding veroorzaakt gigantische brand vlak bij boorplatform in Golf van Mexico

In de Golf van Mexico heeft een gaslek in een onderzeese pijpleiding een grote brand veroorzaakt vlakbij een olieboorplatform. Na ruim 5 uur blussen was het vuur gedoofd. Er zouden geen gewonden zijn gevallen en niets in zee zijn gelekt, maar dat laatste betwijfelen milieuorganisaties.

Bekijk de beelden van de brand en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

De brand ontstond op amper 150 meter van het Ku-Maloob-Zaap-boorplatform. Een van de grootste olieboorplatformen in Mexicaanse wateren, goed voor 40 procent van de productie van staatsoliemaatschappij Pemex. Volgens Pemex vielen er geen gewonden en moesten er geen mensen in veiligheid worden gebracht.

"De normale werkzaamheden zijn hersteld en we onderzoeken de omstandigheden van het incident", meldt Pemex in een persbericht. De brand werd gedoofd door te blussen met stikstof en de verbindingskleppen van de pijpleiding af te sluiten.

Het hoofd van het energie- en milieuagentschap Asea, Angel Carrizales, meldt op Twitter dat er niets in zee zou zijn gelekt bij het incident.

Milieu-organisatie Greenpeace Mexico betwijfelt dat laatste. "We zullen moeten onderzoeken hoe groot de impact is op het mariene ecosysteem", klinkt het in een persbericht. "Dit incident toont aan hoe groot de risico's zijn door op deze manier fossiele brandstoffen te ontginnen. Dit model werkt niet meer en brengt ernstige risico's met zich mee voor het milieu."

Pemex heeft een lange geschiedenis van ongevallen en is een van de energiebedrijven met de grootste schuldenlast ter wereld. Door een gebrek aan investeringen in moderne technologie daalt de olieproductie in Mexico al jaren. Voormalig Pemex-baas Emilio Lozoya werd aangeklaagd wegens corruptie en in juli vorig jaar door Spanje aan Mexico uitgeleverd.

Meest gelezen