De zomer schakelt nog geen versnelling hoger: nattigheid en naar een zuinige 21 graden vanaf morgen

De zomer kwakkelt en dat echte vakantiegevoel blijft uit. Gisteren kregen we toch een stralende zon in de late namiddag en avond. Maar dat is in de woorden van weerman Frank Deboosere "een eendagsvlieg" en "geen begin van lang en standvastig zomerweer". Het weekend en vooral volgende week oogt nat met temperaturen die niet boven de 21 graden uitsteken.

Vandaag is het eerst overwegend droog met soms brede opklaringen. Het kwik kan klimmen tot 26 graden in het centrum van het land. In de namiddag neemt de bewolking echter toe vanaf het westen. Er kunnen buien vallen, en lokaal kan het onweren, zo voorspelt het KMI. 's Avonds verlaten de buien het land en 's nachts blijft het op vele plaatsen droog. Tegen het einde van de nacht vergroot de kans op meer intense buien vanaf de Franse grens.

Ook morgen zijn er veel wolken en vallen er verspreid over het land regelmatig buien. Lokaal kan dat ook tot onweer leiden. De maxima nemen een duik, met 17 graden in de Hoge Ardennen en 20 of 21 graden in het centrum. 

Wisselvallige week in het verschiet

Ook volgende week belooft wisselvallig te worden. Maandag is het wisselend tot zwaarbewolkt met links en rechts nog een bui. In de late namiddag bereikt een nieuwe regenzone het westen van het land. De maxima wijzigen amper. 

Dinsdag verlaat een regenzone het land via het oosten. Nadien wordt het meestal droog met geleidelijk ook opklaringen. Woensdag wisselen zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af met kans op enkele buien. Donderdag blijft het wisselvallige weer aanhouden met kans op enkele fikse buien. Het weerbeeld verandert weinig op vrijdag. Het wordt opnieuw wisselend bewolkt met kans op enkele buien en maxima tussen 17 en 22 graden.

Frank Deboosere benadrukt dat het huidige weerbeeld "typisch Belgisch zomerweer" is. "We zijn "verwend" geweest de afgelopen jaren met droge hete zomers", legt hij uit. En mensen vergeten blijkbaar snel. "De eerste twintig dagen van juni waren echt wel mooi." Momenteel wordt ons weer bepaald door een lagedrukgebied dat kampeert tussen de Golf van Biskaje en Groot-Brittannië. Deboosere: "We krijgen vochtige zeelucht en  met vrij koude bovenluchten veroorzaakt dat buien."

BEKIJK hier "Het weer" met weerman Frank Deboosere:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen