Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meer dan 400.000 mensen lijden honger door oorlogsgeweld in Ethiopische regio Tigray 

De Verenigde Naties klagen aan dat 400.000 inwoners van de opstandige Ethiopische deelstaat Tigray honger lijden. Nog eens 1,8 miljoen mensen lopen gevaar over afzienbare tijd ondervoed te raken. De oorzaak is het oorlogsgeweld.

Enkele dagen geleden kondigde de Ethiopische regering een eenzijdig bestand af in haar strijd tegen de rebellen van het Volksleger voor de Bevrijding van Tigray TPLF. Maar het TPLF is vast van plan om -nu het de regeringssoldaten uit de regionale hoofdstad Mekelle heeft verdreven- hen ook uit de rest van Tigray te verjagen.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Terroriseren

Het conflict begon eind vorig jaar, toen het TPLF een federale militaire kazerne aanviel, en ontspoorde nadat ook soldaten uit het naburige Eritrea zich erin mengden en de lokale bevolking begonnen te terroriseren. Er was sprake van moordpartijen en verkrachtingen. Naar schatting twee miljoen Tigreeërs sloegen op de vlucht.

Definitief staakt-het-vuren

Gisteren waarschuwde een hooggeplaatste functionaris van de Verenigde Naties de Veiligheidsraad dat de situatie in Tigray de voorbije weken dramatisch verergerd is. Ondanks het eenzijdige bestand is er nog gevochten tussen regeringstroepen en het TPLF. Vijf miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, zegt VN-functionaris Ramesh Rajasingham.

AFP or licensors

Ondersecretaris-genaal van de Verenigde Naties Rosemary DiCarlo dringt aan op een definitief staakt-het-vuren, zodat hulp eindelijk de geteisterde bevolking kan bereiken, en zodat eindelijk een oplossing voor het conflict gevonden kan worden.

Meest gelezen