Reclame in regenboogthema verboden voor kwartfinales van EK voetbal in Rusland en Azerbeidzjan 

Bij de kwartfinales van het EK voetbal in Rusland en Azerbeidzjan mogen langs het veld geen reclameboodschappen in regenboogthema te zien zijn. Volgens organisator UEFA moeten sponsors zich houden aan de lokale wetgeving. De Europese voetbalbond kreeg eerder al bakken kritiek nadat het stadion in München niet mocht worden verlicht in de regenboogkleuren.

Er is dit EK heel wat te doen over de regenboogvlag. Net voor de eerste aftrap voerde Hongarije een antihomowet in, dat leidde tot groot protest in grote delen van Europa. (Lees hier wat er precies in die wet staat)

De stad München wilde de holebi- en transgemeenschap een hart onder de riem steken door het voetbalstadion tijdens de match Duitsland-Hongarije te doen oplichten in de regenboogkleuren, maar kreeg nul op het rekest van de UEFA. "Voor politiek is geen plaats op het EK", klonk het.

Het gevolg was dat over heel Europa eerst voetbalstations en daarna vele andere gebouwen oplichtten in de regenboogkleuren. Ook Villa Sporza en de VRT-toren deden mee.

Bekijk het fragment in Villa Sporza, lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Supporters zakten massaal af naar de match Duitsland-Hongarije met regenboogvlaggen. Er was zelfs een supporter die met regenboogvlag het veld opliep tijdens het Hongaarse volkslied. Vreemd genoeg mocht Manuel Neuer, de Duitse aanvoerder, van UEFA wél met een regenboogband om spelen tegen Hongarije.

Lees voort onder de foto:

(c) Copyright 2021, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

De reactie van UEFA was bovendien volgens vele nogal hypocriet, vooral omdat ze zelf ostentatief aanwezig waren op de Pride in Amsterdam in 2019 om te onderlijnen dat dit EK voetbal "een toernooi voor iedereen" zou zijn.

UEFA probeerde haar reputatie te lijmen met een onhandige reactie op Twitter: "Sommigen hebben ons besluit om het verzoek van München af te wijzen, geïnterpreteerd als een politiek standpunt. Integendeel, het verzoek zelf was politiek. Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool, maar een teken van onze vastberadenheid om te streven naar een meer diverse en inclusieve samenleving."

"De regenboogvlag is helemaal geen politiek standpunt", zei Stefan Van Loock, woordvoerder van de Koninklijke Belgische Voetbalbond als reactie op Radio 1. "Het gaat hier over een mensenrechtelijk aspect. Dat kun je alleen maar toejuichen. Je kunt niet enerzijds gelijkheid promoten en dan dit soort beslissingen nemen. Het is 2021, dit is echt te betreuren."

Afnemen van regenboogvlaggen

Toen Nederland enkele dagen later in de Hongaarse hoofdstad Boedapest moest spelen tegen Tsjechië, trokken veel supporters met regenboogvlaggen naar de fanzone. Bij het binnengaan van die zone werden die vlaggen afgenomen. Beveiligers deden dat naar eigen zeggen op verzoek van de UEFA, die volgens hen alleen vlaggen met de kleuren van het land toestaat. Maar de UEFA beweerde dat daar niks van aan was.

Bekijk beelden die onze ploeg daarover draaide in Boedapest:

Videospeler inladen...

Verschillende sponsors reageerden door de boodschappen op de lichtkranten langs het veld in een regenboogthema te steken. Bij alle matchen in de achtste finales was dat het geval. En bij de kwartfinales in het Duitse München en Italiaanse Rome is dat ook geen probleem, maar voor de matchen in Sint-Petersburg in Rusland en Bakoe in Azerbeidzjan is dat dus verboden.

Volgens de UEFA kan het daar niet door de lokale wetgeving. In de Duitse media laat sponsor Volkswagen onder meer weten dat het ze betreuren. "Een jammerlijke ontwikkeling, want we wilden een nieuwe boodschap voor diversiteit meegeven met de regenboog", klinkt het.

Weinig rechten

Rusland, Azerbeidzjan en Hongarije scoren alle drie slecht wat holebi- en transrechten betreft. Volgens de jaarlijkse kaart van koepelorganisatie ILGA Europe. Hongarije lijkt op de kaart nog een pak beter te scoren van Azerbeidzjan (helemaal onderaan) en Rusland (de op 3 na laatste plaats), maar de kaart dateert van voor de nieuwe anti-homowet.

België staat voor het vierde jaar op rij op de tweede plaats op de jaarlijkse regenboogkaart. Alleen Malta doet het beter wat gelijke rechten betreft. We (België dus) scoren met 74 procent één procentje beter dan vorig jaar.

Meest gelezen