Filmfestival in Cannes start: van filmdebuut Angèle tot strijd om de Gouden Palm

Vandaag houdt de filmwereld na een jaar pauze weer rendez-vous in de Franse badstad Cannes. Op de rode loper van het grootste filmfestival ter wereld worden sterren verwacht als Marion Cotillard, Catherine Deneuve, Léa Seydoux, Charlotte Gainsbourgh, Sean Penn en juryvoorzitter Spike Lee. Zangeres Angèle maakt haar filmdebuut en de Belgische regisseur Joachim Lafosse kan de Gouden Palm winnen. Vijf momenten om naar uit te kijken.

Angèle maakt filmdebuut

Vanavond maakt de Brusselse zangeres Angèle haar filmdebuut in Cannes. Ze is te zien in de openingsfilm "Annette", een musical met Hollywoodster Adam Driver en Oscarwinnares Marion Cotillard in de hoofdrollen. Angèle heeft in deze film een klein rolletje, maar haar acteerambities reiken duidelijk verder. Zo is ze ook gecast voor de nieuwe "Asterix & Obelix"-film. Daarin zal ze de knappe studente Walhalla spelen. 

De Franse regisseur Leos Carax nam zijn film "Annette" deels op in ons land. Er werden scènes gedraaid in de opera in Luik, de KVS in Brussel, het Concertgebouw in Brugge en de onderwaterstudio in Vilvoorde. Naast Angèle heeft ook de Vlaamse acteur Wim Opbrouck een kleine rol in de film. "Annette" gaat over een stand-upcomedian en operazangeres die samen een kindje krijgen met een speciale gave.

Bekijk hier de trailer van de film:

Sean Penn heeft iets goed te maken

De Amerikaanse acteur en regisseur Sean Penn is terug met zijn nieuwe film "Flag day", nadat hij vijf jaar geleden serieus op zijn bek ging in Cannes. Toen stelde hij "The last face" voor, een bloedernstig oorlogsdrama dat onthaald werd op boegeroep en gelach. De film werd door critici bestempeld als de slechtste film van het festival. 

"Flag day", zijn nieuwe film, gaat over een liefhebbende vader die een dubbelleven leidt als vervalser, oplichter en bankovervaller om zijn dochter te onderhouden. Opvallend: Sean Penn en zijn dochter Dylan spelen de hoofdrollen in de film. Ook zijn zoon Hopper doet mee. Benieuwd of Penn nu wel kan scoren en - wie weet - wraak neemt door met de Gouden Palm naar huis te gaan. 

Sean Penn in 2016 op de rode loper in Cannes, samen met zijn dochter Dylan.

Films palmen ook het strand in

Wie de komende weken een vakantie geboekt heeft aan de Côte d'Azur heeft er een attractie bij, filmsterren gaan spotten in Cannes. Dat is uitzonderlijk, want normaal gezien vindt het filmfestival plaats in mei. 

Door de corona-epidemie kon het festival vorig jaar niet doorgaan en werd het dit jaar uitgesteld naar begin juli, pal in het toeristisch hoogseizoen. Het festival speelt daar op in door films te vertonen op het strand. Twee films die vorig jaar in première zouden gaan op het festival, zullen nu hun wereldpremière krijgen in het zand: "The summit of the gods" van Patrick Imbert en "Tom Medina" van Tony Gatlif. 

Op het strand in Cannes wordt een openlucht cinema gebouwd
AFP or licensors

Vlaams aanstormend talent krijgt forum

De Vlaams-Roemeense Teodora Ana Mihai ziet haar eerste film "La civil" in wereldpremière gaan in Cannes. De film is geselecteerd voor de nevencompetitie "Un certain regard". Drie jaar geleden was Lukas Dhont met "Girl" nog de revelatie van deze selectie. Hij won toen de Gouden Camera voor beste debuut. Benieuwd dus hoe de film van Mihai zal onthaald worden. 

"La civil" speelt zich af in Mexico en focust op de zoektocht van een moeder wier dochter werd gekidnapt door een drugskartel. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en gedraaid op locatie in Mexico. 

Mihai kon zich ook al in de belangstelling werken met haar documentaire "Waiting for August", over het lot van Roemeense kinderen die achterblijven als hun ouders in het buitenland gaan werken. Die film sleepte al meer dan tien prijzen in de wacht. 

Beluister het interview met Teodora Ana Mihai in "De ochtend" op Radio 1 waarin ze vertelt hoe ze naar Mexico trok om onderzoek te doen voor haar film:

Bekijk hier de trailer van "La civil":

Videospeler inladen...

De strijd om de Gouden Palm

De Brusselse regisseur Joachim Lafosse is met zijn film "Les intranquilles" geselecteerd voor de officiële competitie en maakt dus kans op de Gouden Palm. De film vertelt het verhaal van een koppel wiens leven overhoop gegooid wordt door mentale problemen. Lafosse krijgt wel stevige concurrentie. Ook regisseurs als Paul Verhoeven, Wes Anderson, Nanni Moretti, Sean Penn en François Ozon gooien hun nieuwe films in de strijd voor de Gouden Palm. 

Bekijk hier de trailer van "The French dispatch", Wes Anderson kon voor die film een sterrencast verzamelen met Adrien Brody, Tilda Swinton, Bill Murray, Frances McDormand en Timothée Chalamet (lees verder onder de video):

Vier van de 24 films in officiële competitie zijn van vrouwelijke regisseurs, een record. Het gaat om de Françaises Mia Hansen-Love, Catherine Corsini en Julia Ducournau en de Hongaarse Ildiko Enyedi. De laatste jaren is er veel te doen rond diversiteit in Cannes. In de 74 jaar dat het festival bestaat, heeft nog maar één vrouw de Gouden Palm gewonnen, de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion. 

De Amerikaanse regisseur Spike Lee zit dit jaar de jury voor. Hij krijgt onder meer steun van zangeres Mylène Farmer, actrice Maggie Gyllenhaal en acteur Song Kang-ho, bekend van de film "Parasite". 

Het filmfestival van Cannes is het grootste filmfestival ter wereld. Het loopt nog tot 17 juli. Dan weten we wie de Gouden Palm wint. 

Meest gelezen