Onrustig na verliesmatch van de Rode Duivels: waterkanon ingezet in Brussel, gewonde agenten in Menen

Na de EK-kwartfinale tussen België en Italië is het hier en daar onrustig geweest. In Brussel heeft de politie het waterkanon en traangas moeten inzetten tegen een menigte aan het Beursplein. In Menen zijn 4 agenten gewond geraakt toen een groep van 60 jongeren zich tegen hen keerden.

In Brussel is één persoon opgepakt voor diefstal met braak in de Nieuwstraat. Er werden geen gewonden gemeld. De politie moest naar eigen zeggen ingrijpen omdat mensen met projectielen gooiden en rookbommetjes en vuurwerk afstaken.

De politie meldt dat agenten eerst ook tussenbeide moesten komen "om een groep uiteen te drijven die een persoon met een Italiaanse vlag had aangevallen". De groep keerde zich vervolgens tegen de politie en gooide met voorwerpen naar de politie en op de etalages", aldus een woordvoerder.

 In de Nieuwstraat drongen omstreeks 23.10 uur verscheidene personen een sportwinkel binnen om artikelen te stelen. De politie slaagde erin één jongeman op te pakken tijdens de plunderingen. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Rond 00.30 uur was de rust wedergekeerd, maar de politie bleef ter plaatse om te verzekeren dat er niet opnieuw kleine groepen zouden gevormd worden om schade aan te richten. De groepjes werden teruggeduwd in de richting van het De Brouckèreplein. Uiteindelijk moest de politie nog optreden rondom het  Rogierplein, waar de laatste mensen uiteen werden gedreven. 

Ook in Elsene was er vrijdagavond veel volk op de been na de verloren wedstrijd van de Rode Duivels, met name in de buurt van het Flageyplein, maar daar hoefde de politie niet in te grijpen.

In Beringen, in de provincie Limburg, gingen enkele Italiaanse supporters na de match onderling op de vuist. 

4 gewonden in Menen

In Menen zijn afgelopen nacht vier agenten gewond geraakt toen een groep van ruim 60 jongeren zich tegen de politie keerde. Na de verliesmatch ontstonden strubbelingen op de Grote Markt. De politie kwam ter plaatse. Toen er geduwd en getrokken werd, en iemand plots een slag uitdeelde, grepen de agenten in. Een amokmaker werd opgepakt maar dat leidde alleen maar tot meer commotie. 

Tientallen jongeren keerden zich plots tegen de politie die prompt versterking inriep van collega’s uit omringende zones. Ook een politiehond werd ingezet. Om de situatie niet nog meer te laten escaleren, besloot de politie in overleg met de burgemeester om de Grote Markt te ontruimen. Dat verliep vrij vlot maar in het tumult waren intussen vier agenten gewond geraakt. Eén van hen is twee dagen werkonbekwaam.

Meest gelezen