Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Cyprus vraagt hulp om bosbranden te bestrijden, temperaturen tot 45 graden en felle wind bemoeilijken het bluswerk

In het zuiden van Cyprus woedt een zware bos- en natuurbrand. Daarbij zijn al zeker 4 doden gevallen. Verschillende huizen zijn verwoest en enkele dorpen zijn uit voorzorg ontruimd. Italië, Griekenland en Israël gaan in op de Cypriotische vraag om hulp te sturen.

De brand ontstond in het district Arakapas, ten noorden van de havenstad Limassol, en wordt aangewakkerd door de hitte en de felle wind. Het vuur verwoestte verschillende huizen en deed de elektriciteit op een aantal plaatsen uitvallen. Uit voorzorg zijn een aantal dorpen in het district Larnaca ontruimd. Net buiten het dorp Odou vond een team van de civiele bescherming vier verkoolde lichamen terug, wellicht vier Egyptische landarbeiders die sinds gisteren als vermist waren opgegeven. 

De Cypriotische brandweer zet meer dan twintig brandweerwagens, zes helikopters en vier vliegtuigen in om het vuur te bestrijden. "Het is een moeilijke dag voor Cyprus", zei president Nicos Anastasiades. "Het belangrijkste is om slachtoffers te vermijden." Het heuvelachtige,  dichtbegroeide terrein gecombineerd met de felle wind bemoeilijken de brandbestrijding. Verschillende Britse militairen die op Cyprus zijn gekazerneerd zijn de Cyprioten te hulp geschoten.  

Bekijk hier enkele ruwe beelden (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...
Een moeilijke dag voor Cyprus
president Nicos Anastasiades

De directeur van het Cypriotische departement voor bossen noemde het de zwaarste bosbrand in de geschiedenis van het land. Daarom heeft Cyprus om internationale hulp gevraagd om de vlammen te bestrijden. Griekenland heeft intussen twee blusvliegtuigen naar het eiland gestuurd in het kader van een Europees steunmechanisme. Ook Italië heeft hulp toegezegd, net als Israël. Beide landen sturen twee blusvliegtuigen.   

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Man opgepakt die afval verbrandde

Wat de brand veroorzaakt heeft, is nog niet duidelijk. Al heeft de politie wel een man van 67 opgepakt. Hij zou afval aan het verbranden geweest zijn op het moment dat de brand uitbrak. Cyprus kampt sinds begin deze week met een hittegolf. Het kwik is er al verschillende keren boven de 45 graden geklommen. 

Ook het Griekse eiland Kefalonia kampt met bos- en natuurbranden. Verschillende dorpen op het eiland ten westen van het Griekse vasteland moesten geëvacueerd worden. Net als op Cyprus is het er bijzonder warm, met temperaturen boven de 40 graden. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen