25 gezinnen moeten uit nieuw appartement in Sint-Truiden wegens instortings- en brandgevaar

In Sint-Truiden moeten 25 gezinnen hun woning in een appartementsgebouw verlaten nadat die onbewoonbaar zijn verklaard. De houtconstructie van de verschillende appartementen is al na zes jaar verrot en daardoor zouden volgens een expert de appartementen kunnen instorten. “Dat zijn familiale drama’s die zich daar afspelen”, zegt waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA)

In 2015 werden 176 appartementen, 30 woningen en drie commerciële ruimtes opgetrokken op de voormalige bedrijfssite van Champagne aan de Luikersteenweg in Brustem. De materialen voor de houtconstructie en de houten vloeren lagen tijdens de bouw wekenlang in regen en wind en absorbeerden al die tijd het vocht. Toen de appartementen afgewerkt werden en het vocht ingekapseld werd, kon dat nergens meer naar toe en begon de houten constructie te rotten.

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Vorige week kreeg waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch twee alarmerende rapporten op zijn bureau. Daarin stond dat de situatie daar niet veilig was en dat er tot een ontruiming moest worden overgegaan. “We hebben die mensen toen ingelicht. Iedereen moet daar buiten en daar zijn we volop mee bezig.”

Brandveiligheid en instortingsgevaar

In het rapport van de brandweer stond te lezen dat de brandveiligheid niet langer gegarandeerd kon worden. “Daarenboven zegt de ingenieur dat er op termijn een probleem is met de stabiliteit. Hij spreekt zich niet uit over de lengte van die termijn, maar zegt wel dat er een veiligheidsrisico is. Ik moet natuurlijk mijn verantwoordelijkheid nemen en kan de ontruiming van dat gebouw niet langer uitstellen", aldus Engelbosch

Het is een halve volksverhuizing en dat doe je niet op één, twee, drie.

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch

Door die beslissing moeten 25 gezinnen hun appartement verlaten. De meeste gezinnen hebben reeds elders onderdak gevonden. Voor acht gezinnen gaat het OCMW op zoek naar een verblijfplaats. Tijdens een infovergadering maandagavond krijgen de bewoners meer uitleg. “Iedereen zal wel persoonlijke vragen en problemen hebben en we gaan naar iedereen luisteren, die vragen verzamelen en hen trachten zo goed mogelijk te helpen zodat de overgang naar een nieuwe woonst zo vlot mogelijk kan verlopen. Het is een halve volksverhuizing en dat doe je niet op één, twee, drie", besluit Jelle Engelbosch.

Meest gelezen