Coronablog - Brussel haalt doel van 70 procent eerste prikken tegen half juli wellicht niet: "Tenzij er stormloop komt"

Brussel gaat de vooropgestelde doelstelling om tegen half juli 70 procent van de volwassen Brusselaars een eerste prik te geven, wellicht niet halen. In Slovakije hebben ze een opmerkelijke beslissing genomen. Wie als reiziger niet volledig gevaccineerd is, wacht een quarantaineplicht van 2 weken. Volg hier de belangrijkste updates over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Brussel haalt vooropgestelde coronadoelstelling wellicht niet

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rondt vandaag de kaap van de 1 miljoen coronavaccins. In het vaccinatiecentrum van Vorst wordt om 14 uur de 1 miljoenste dosis toegediend. "Het is een belangrijke mijlpaal", zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. "850.000 van die prikken waren ook voor de Brusselaars zelf. 56 procent (red. van de volwassenen) heeft nu een eerste prik gehad."

We gaan nog meer inzetten op mobiele vaccinaties en pop-ups

Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie

Het was de bedoeling om tegen half juli 70 procent van de volwassen Brusselaars minstens één prik te geven. "Ik vrees dat die doelstelling moeilijk haalbaar zal zijn", zegt Neven. "Tenzij er een stormloop zal komen. We gaan nog meer inzetten op lokale aanpakken met pop-ups en mobiele vaccinaties om het percentage nog verder naar boven te krijgen."

Ter vergelijking: in Vlaanderen kreeg 84 procent van de volwassenen minstens één prik. In Wallonië is dat 74 procent en in de Duitstalige gebieden 71 procent. Daar is die 70 procent-grens wel al telkens gehaald.

Sinds begin juli kun je in de Brusselse vaccinatiecentra zonder afspraak je prik halen, maar ook dat blijkt voorlopig geen groot succes. "Op dit moment is het nog geen stormloop", zegt Neven. "De centra hebben wel zeker hun bezigheid. We hadden gehoopt op 50.000 eerste prikken per week, maar daar gaan we deze week niet aan komen. We zullen zien wat de komende weken geven."

Vaccinatiebus rijdt mee in de Ronde van Frankrijk

Wie de Ronde van Frankrijk volgt op tv krijgt de indruk dat corona daar niet bestaat, maar dat is niet zo. De Tour-organisatie probeert wel degelijk om de regels te doen naleven. Er rijdt zelfs een vaccinatiebus rond.

Videospeler inladen...

Meer dan 160 jongeren besmet na avond in disco in Nederland

Ongeveer 165 van de naar schatting 600 mensen die vorige week zaterdag uitgingen in een discotheek in Enschede, in het oosten van Nederland, hebben corona opgelopen, zo heeft de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) van Twente bevestigd.

De GGD is nog steeds druk bezig met bron- en contactonderzoek bij de bezoekers van uitgaansgelegenheid Aspen Valley in Enschede.

De GGD riep eerder alle bezoekers op zich te laten testen. Ook wie geen klachten heeft sinds het bezoek aan de discotheek, is gevraagd zich te laten testen en thuis te blijven tot de uitslag bekend is. Eerder liet de GGD weten dat er onder jongeren veel animo was om zich te laten testen.

   Het is niet bekend of er ook mensen ziek zijn geworden als gevolg van een besmetting.

Circa 165 jongeren besmet na avond in disco in Nederland

Ongeveer 165 van de naar schatting 600 mensen die vorige week zaterdag uitgingen in een discotheek in Enschede, in het oosten van Nederland, hebben corona opgelopen, zo heeft de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) van Twente bevestigd.

De GGD is nog steeds druk bezig met bron- en contactonderzoek bij de bezoekers van uitgaansgelegenheid Aspen Valley in Enschede.

De GGD riep eerder alle bezoekers op zich te laten testen. Ook wie geen klachten heeft sinds het bezoek aan de discotheek, is gevraagd zich te laten testen en thuis te blijven tot de uitslag bekend is. Eerder liet de GGD weten dat er onder jongeren veel animo was om zich te laten testen.

Het is niet bekend of er ook mensen ziek zijn geworden als gevolg van een besmetting.

Luxemburgse premier Bettel in het ziekenhuis voor observatie

De Luxemburgse premier Xavier Bettel is in het ziekenhuis opgenomen voor observatie. Bettel testte vorig weekend positief op een coronatest en ging daarna in zelfisolatie. Uit voorzorg is hij vanmorgen opgenomen in het ziekenhuis voor bijkomende testen en analyses. De observatie zal minstens 24 uur duren. Bettel heeft al één prik gekregen van het AstraZeneca-vaccin. 

Voor het eerst in maanden minder dan 100 coronapatiënten op intensieve zorg in Nederland

Voor het eerst sinds september 2020 zijn er in Nederland minder dan honderd bedden op de intensive care (ic) bezet door coronapatiënten. In totaal liggen er nu 99 patiënten met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op 22 september vorig jaar hadden ic's voor het laatst minder dan honderd (destijds 91) coronapatiënten onder hun hoede. Gisteren lagen nog 102 coronapatiënten op intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen. Op de ic's werden sinds gisteren geen nieuwe coronapatiënten opgenomen. De afgelopen zes dagen kwam er op de ic's slechts één nieuwe patiënt met Covid-19 bij.

Op de verpleegafdelingen liggen nog 126 coronapatiënten, twee minder dan zaterdag. Wel waren er vier nieuwe opnames van coronapatiënten op de verpleegafdelingen, terwijl dat er de dag ervoor nog acht waren. Het totaal aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen bedraagt nu 225.

Rusland meldt recordaantal coronabesmettingen sinds januari

Rusland heeft zondag dat het de jongste 24 uur 25.142 nieuwe besmettingen met COVID-19 heeft geregistreerd, een record sinds januari voor het land, dat hard getroffen wordt door de deltavariant.

Rusland telde gedurende vijf opeenvolgende dagen al een recordaantal doden door het coronavirus, met 697 sterfgevallen in een etmaal die gisteren bekendgemaakt werden. De balans van de jongste 24 uur lag vandaag op 663 doden.

Vlaanderen pleit voor vaccinatie van 12- tot 16-jarigen

Vlaanderen wil dat jongeren van 12 tot en met 15 jaar "zo snel mogelijk" de kans krijgen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat zei Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) vanmiddag in het VTM Nieuws. Vlaams minster van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bevestigt dat aan VRT NWS.

Het onderwerp staat volgens Jambon volgende week woensdag op de agenda van de interministeriële conferentie van de ministers van Volksgezondheid. "Vlaanderen zal daar verdedigen om hen zo snel mogelijk ook de gelegenheid te geven om zich te laten vaccineren", zei de minister-president. 

"Met de varianten die opduiken is het raadzaam om zoveel mogelijk mensen te vaccineren, ook de jongeren", legt Beke uit. "Die delta-variant (red. de Indiase) is zeker een element van bezorgdheid. Daarom dat we ook alles op die vaccinatie zetten."

De ministers van Volksgezondheid zetten vorige week al het licht op groen voor de vaccinatie van jongeren van 12 tot en met 15 jaar met onderliggende aandoeningen. Begin vorige maand gaf de IMC al zijn zegen om 16- en 17-jarigen in te enten. Alle minderjarigen krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dat is het enige dat door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA is goedgekeurd voor die leeftijdsgroep.

Wordt het dragen van een mondmasker een "persoonlijke verantwoordelijkheid" in Engeland?

Het verplicht dragen van een mondmasker en voldoende afstand houden, zouden later deze maand niet meer verplicht zijn in Engeland. Vanaf 19 juli zouden de maatregelen vervallen, melden Britse media. Het dragen van een mondmasker wordt een "persoonlijke verantwoordelijkheid", zegt de minister voor Huisvesting Robert Jenrick aan de zender Sky News. 

"We gaan naar een periode zonder wettelijke beperkingen, de staat zal je niet meer vertellen wat je moet doen. Je zal zelf tot op zeker hoogte verantwoordelijkheid moeten nemen en inschattingen maken", aldus Jenrick. "Mensen zullen verschillend beslissen."

copyright the_burtons 2020

Premier Boris Johnson zal "de komende dagen" meer details geven over wat er allemaal zal veranderen, klinkt het nog. Verschillende kranten menen dat aan een reeks maatregelen een einde komt. Er is in de pers sprake van "freedom day". De nieuwe minister van Volksgezondheid, Sajid Javid, herhaalde al dat het land manieren moet vinden om te leven met het virus, omdat het "niet uitgeroeid kan worden". 

Door de zeer besmettelijke deltavariant neemt het aantal infecties opnieuw toe in het Verenigd Koninkrijk. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens neemt wel minder sterk toe in vergelijking met eerdere opstoten.

Slovakije voert quarantaineplicht voor reizigers in, Tsjechen ontgoocheld

Wie naar Slovakije op vakantie wil en nog niet gevaccineerd is, zal daar in quarantaine moeten. De maatregel gaat in vanaf volgende week vrijdag. Slovakije wil zo nieuwe varianten van het coronavirus buiten houden.

Reizigers zullen twee weken in quarantaine moeten, maar als ze na 5 dagen negatief testen, mogen ze uit isolatie. Wie door Slovakije rijdt naar een ander land, moet niet in quarantaine, maar mag alleen op bepaalde autowegen rijden.

De aanscherping van de regels veroorzaakte overigens ontgoocheling in Tsjechië. Het spectaculaire gebergte van de Hoge Tatra is immers heel populair bij de inwoners van het buurland. 

Intussen is ook bekendgeraakt dat Slovakije 160.000 ongebruikte dosissen van het coronavaccin Sputnik V opnieuw gaat verkopen aan Rusland. Reden? Het gebrek aan belangstelling onder de bevolking. Slechts 10.500 Slovaken hebben een eerste dosis gehad, en nog eens 8.000 hebben een afspraak voor een prik gemaakt. 

Het Russische vaccin is nog niet goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA. Dat de Slovaakse autoriteiten toch een bestelling plaatsten, veroorzaakte een ernstige regeringscrisis.

Videospeler inladen...

Meest gelezen