Filipijns legervliegtuig stort neer, dodental loopt op tot 50

In de Filipijnen zijn 50 mensen omgekomen toen een transportvliegtuig van het leger tijdens de landing neerstortte. De C-130 miste de landingsbaan, waarna het toestel crashte en er brand uitbrak.

Het ging tijdens de landing mis voor een C-130-transporttoestel van het Filipijnse leger. Het toestel crashte op het eiland Jolo in de provincie Sulu, een eilandengroep helemaal in het zuiden van de Filipijnen. "Het vliegtuig miste de landingsbaan, wilde tevergeefs snelheid winnen en crashte," zei stafchef generaal Qobejana. 

Na de crash brak het toestel in stukken en ontstond er brand. Ruim 50 inzittenden konden gered worden. Er zijn zeker 50 dodelijke slachtoffers, onder wie ook drie burgers die zich op de grond bevonden.

Bekijk hieronder de eerste beelden (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Volgens een laatste update van het ministerie van Defensie waren in totaal 96 mensen aan boord, drie piloten en vijf bemanningsleden inbegrepen. Wat de crash veroorzaakt heeft, is niet onmiddellijk duidelijk. De zwarte doos van het vliegtuig is nog niet terecht. Daarop staan onder meer opnames van de gesprekken in de cockpit.

In eerste instantie gaat alle aandacht naar de reddingsactie, maar het leger gaat voorlopig niet uit van een aanslag. Het vliegtuig crashte niet ver van een bergachtig gebied waar het Filipijnse leger strijdt tegen islamistische terreurgroep Abu Sayyaf.

Meest gelezen