© Kurt Vandeweert / Visit Limburg

In Limburg kun je voortaan ook fietsen door de heide

Vandaag is in Maasmechelen 'Fietsen door de Heide' geopend. Het is een nieuwe belevingsroute die een extra attractiepool voor het fietstoerisme in Limburg moet vormen. Passanten krijgen er een kijk op het Nationaal Park Hoge Kempen en worden voor een stuk met het mijnverleden geconfronteerd.

Limburg had al populaire blikvangers zoals Fietsen door het Water in Bokrijk en Fietsen door de Bomen in het Bosland, in Hechtel-Eksel. Daar komt nu dus Fietsen door de Heide bij. Dat ligt in het Nationaal Park Hoge Kempen bij Maasmechelen en is een belevingsroute van 4 km. Het werd vanmiddag in de plenzende regen geopend door Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA), voorzitter Igor Philtjens (Open VLD) van Toerisme Limburg en schepen van Toerisme Herbert Coox (Open VLD).

We willen het verhaal van het Nationaal Park en van het mijnverleden vertellen

Igor Philtjens, voorzitter Toerisme Limburg

"Dit is een belevingsroute over 4 km. De weg aan de heide hebben we enkele jaren geleden al ontdubbeld om veilig te kunnen fietsen, ook de verloren brug over de E314 waarderen we mee op en zo komen we dan tot het sluitstuk, de overbrugging van de Weg naar Zutendaal. Daarvoor hebben we een brug laten bouwen die een iconisch architecturaal baken is en je hogerop naar een panoramisch uitzicht brengt. We willen hier vooral een verhaal vertellen, enerzijds dat van het Nationaal Park Hoge Kempen, voorlopig nog het enige nationaal park in Vlaanderen, en anderzijds het mijnverleden, want voor de bouw van de brug gebruiken we het hout van de naaldbomen die als stuthout voor de mijnen waren aangeplant, maar na de sluiting zijn blijven staan", legt voorzitter Igor Philtjens uit.

Wie fietst over de 4 km lange route mag een afwisseling van uitgestrekte dennenbossen en mooie heidelandschappen verwachten. Heel dit project heeft 2,9 miljoen euro gekost.

© Kurt Vandeweert / Visit Limburg
© Kurt Vandeweert / Visit Limburg

Meest gelezen