Opnieuw stoomtrein tussen Puurs-Sint-Amands en Dendermonde

De toeristische stoomtrein tussen Puurs-Sint-Amands en Dendermonde rijdt weer. Dat was vier jaar geleden. Er moesten aanpassingen gebeuren aan de spoorinfrastructuur ter hoogte van Oppuurs. Vrijwilligers hebben dat nu aangepakt en dit stuk Belgisch erfgoed rijdt deze zomer opnieuw elke zondag. De locomotief is 100 jaar oud.

Er waren aanpassingen nodig aan de spoorinfrastructuur in Oppuurs en daarom kon de trein daar niet meer stoppen. Jammer, want aan die halte stapten net veel mensen op. Vrijwilligers hebben de afgelopen jaren 5 kilometer spoorlijn aangepakt, met financiële steun van de gemeente Puurs-Sint-Amands en enkele sponsors. "We zijn sinds 1980 aanwezig op de oude spoorlijn 52. We hebben een overeenkomst met de NMBS en Infrabel voor 30 jaar", vertelt voorzitter Sander Buyens van de vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs. "Wij staan zelf in voor het onderhoud en zijn dan ook voortdurend bezig om alles in orde te houden. Iedereen is enthousiast, we zijn enorm blij dat we opnieuw kunnen rijden."

Dat is wat anders dan de sleutel in een auto te steken en meteen te vertrekken
Machinist Wim

De stoomlocomotief is bijna 100 jaar. Machinist Wim Charita glimt van trots. "Dit is echt Belgisch erfgoed. Het is bijzonder om ermee te rijden. Vier uur voor vertrek moet je trouwens al het eerste vuur aanwakkeren. Dat is wat anders dan de sleutel in een auto te steken en meteen te vertrekken. We hebben ook met twee mensen zes jaar gewerkt om de stoomketel van deze locomotief te herstellen." De eerste ritten waren al meteen uitverkocht. "Het is prachtig om te zien hoe ouders aan hun kinderen willen laten zien hoe het vroeger was om met de trein te rijden", vertelt Wim. De stoomtrein tussen Puurs en Dendermonde rijdt de hele zomer, op zondag. Hij komt voorbij verschillende toeristische trekpleisters in onder meer Puurs-Sint-Amands, Buggenhout en Dendermonde. Later zijn er nog enkele speciale ritten, met Sinterklaas bijvoorbeeld. De trein kan ook worden gehuurd.
 

Meest gelezen