AFP

Paus Franciscus blijft nog een week in het ziekenhuis na (geslaagde) darmoperatie 

Paus Franciscus stelt het goed, na de darmoperatie die hij gisteravond heeft ondergaan. Het Vaticaan én het doktersteam melden dat de operatie geslaagd is. Maar hij moet nog wel een week in het ziekenhuis blijven.

De paus leed aan zogenoemde 'symptomatische diverticulaire stenose', waarbij zich uitpuilingen vormen in de wand van de dikke darm. Zoiets wordt best snel aangepakt om erger (zoals darmperforaties) te voorkomen. Bij de paus is nu de helft van zijn dikke darm weggenomen. 

De paus is op zondagavond geopereerd, de operatie heeft drie uur geduurd. En het is allemaal succesvol verlopen, zegt het behandelend medisch team van het Romeinse Gemelli-ziekenhuis, waar de 10e verdieping speciaal voor de paus is voorzien. 

Franciscus (84) stelt het goed, dat heeft het Vaticaan bevestigd: "De Heilige Vader is alert, in goede vorm en ademt zelfstandig. Hij blijft nog om en bij de zeven dagen in het ziekenhuis, om complicaties tegen te gaan", zegt Matteo Bruni, de woordvoerder van het Vaticaan.

Het was de eerste keer dat Franciscus is opgenomen in een ziekenhuis, sinds hij in 2013 paus werd. Intussen stromen er al wensen en beterschapsberichten toe, onder meer van de Italiaanse premier Mario Draghi, die de paus "van harte een snel herstel toewenst".

Plannen voor het najaar

Paus Franciscus heeft voor het najaar wel nog wat plannen. Dat heeft hij aangekondigd tijdens het wekelijkse zondagsgebed, het Angelus, voor de verzamelde gelovigen op het Sint-Pietersplein in Rome (ook al moest hij dus later op de dag naar het ziekenhuis.) 

Hij kondigde aan dat hij van 12 tot 15 september een bezoek zal brengen aan Slovakije, na een blitzbezoek aan Hongarije, waar hij enkel een mis zal voorgaan, de slotmis van het 52ste Internationaal Eucharistisch Congres.

Meest gelezen