Protest in Antwerpen tegen PFOS-vervuiling Zwijndrecht: "Overheid moet verantwoordelijkheid nemen"

In Antwerpen hebben meer dan 400 mensen een mars gehouden om hun bezorgdheid te uiten over de PFOS-vervuilling in en rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Leden van diverse milieu-organisaties en van vakbonden stapten mee, en ook landbouwers en omwonenden. 

De actievoerders zijn in een mars vanuit het centrum van de stad naar het Antwerpse havenhuis gewandeld. Het gaat om een brede coalitie van Greenpeace-activisten over bioboeren tot inwoners van Zwijndrecht die geen kippeneieren of groenten meer uit de tuin mogen eten.

De actievoerders willen dat de verschillende regeringen in ons land meer doen tegen milieuverontreiniging. "We willen de overheid oproepen om dringend hun verantwoordelijkheid te nemen en niet meer te investeren in bedrijven die uiteindelijk onze gezondheid in het gedrang brengen", vertelt een van hen.

Lees voort onder de foto:

De aanklacht van de actievoerders gaat ruimer dan enkel PFOS. Ook milieuverontreiniging in het algemeen wordt aangeklaagd. "Ons belastinggeld moet gebruikt worden voor investeringen in een duurzame toekomst", klinkt het.

Ze vragen ook een correcte vergoeding voor de slachtoffers van de vervuiling. De manifestanten willen verder dat de overheid de vervuiling grondig meet, de vervuilde grond opkuist en de vervuiler hiervoor laat betalen.

Lees voort onder de foto:

Waarover gaat het ook weer?
In Zwijndrecht is een PFOS-vervuiling vastgesteld. In de bodem in een grote omgeving rond de 3M-fabriek zitten enorm hoge concentraties van PFOS, ver boven de toegestane norm.  PFOS behoort tot de familie van de PFAS-stoffen. En die worden in verband gebracht met kankers, verhoogde cholesterol en een verlaagde immuunreactie.

De vervuiling is al een tijdje bekend, maar de kritiek is dat het (te) lang geduurd heeft voor allerlei instanties zich hebben gerealiseerd hoe groot het milieuprobleem is. Het probleem van de te hoge concentraties kwam (letterlijk) aan de oppervlakte door de graafwerken voor de Oosterweelverbinding.

Intussen blijkt PFOS zowat in heel Vlaanderen in hogere en minder hoge concentraties voor te komen in de grond en in het water.

Videospeler inladen...

Meest gelezen