38.000 euro ingezameld voor huilend Duits meisje dat na verloren EK-match haat kreeg: "Niet elke Brit is walgelijk" 

38.000 euro. Zoveel heeft een Engelse voetbalsupporter, Joel Hughes, al via crowdfunding ingezameld voor een Duits meisje. "Niet iedereen in het Verenigd Koninkrijk is vreselijk", is de boodschap van Hughes. De kleine blonde meid kreeg bagger over zich heen toen het beeld viraal ging van hoe ze op de tribune getroost moest worden. Ze was er het hart van in dat Duitsland werd uitgeschakeld op het EK voetbal.    

Afgelopen dinsdag knikkerde Engeland onverbiddelijk Duitsland uit het toernooi met 2-0. Op groot scherm was te zien hoe een Duits kind tranen met tuiten huilde om het verlies van haar voetbalploeg. En rara... Het duurde niet lang voor dat beeld op sociale media circuleerde en het meisje in een aantal Engelse reacties werd uitgelachen, veelal door volwassen mannen.

Gelukkig waren er ook tegenreacties. Een kleine selectie:

Joel Hughes schaamde zich rot en ging een stapje verder op Twitter. Hij besloot geld in te zamelen om het meisje te tonen dat er ook Engelsen bestaan die niet aan haat doen. "Dit is om het walgelijke online-misbruik op sociale media aan de kaak te stellen. Om een zweem van positiviteit te brengen in een steeds meer verdeeldheid zaaiende maatschappij. Ja, Ik besef dat dit niets in de wereld zal veranderen", reageerde hij.

Hughes had een bedrag van 600 euro voor ogen, zodat de ouders hun meisje eens kunnen verwennen.

Dit is om het walgelijke online-misbruik op sociale media aan de kaak te stellen

De actie is een succes te noemen. Meer dan 2.900 mensen deden een donatie en de teller staat voorlopig op 38.081 euro. Hughes krijgt nu zelf veel haatberichten, maar laat zich niet van de wijs brengen.   

Ondanks verwoede pogingen is de identiteit van het meisje nog niet achterhaald. Misschien wenst de familie dat ook niet, bedenkt Hughes zich op Twitter. Hoe het zij: als Hughes geen contact kan leggen, belooft hij de mooie som te schenken aan het goede doel. 

Internet-idioten

Bild vat de reacties samen

Het verhaal raakte ook de Duitse pers die inmiddels zoekt naar het meisje. De krant Bild heeft het over "een beeld dat ons diep beroerde" én heeft het zonder omwegen over "internet-idioten", nieuwssite Tag24 zag "beledigingen-onder-de-gordel" met het naziverleden van Duitsland dat opnieuw kwam bovendrijven.

Meest gelezen