Urenlang hinder op E40 in Aalst door ondergelopen snelweg, ook woningen en kelders lopen onder

Op de E40 in Aalst in de richting van Brussel was het een tijdlang tot drie uur aanschuiven door wateroverlast. De snelweg stond er grotendeels onder water door een wolkbreuk. Ook elders is er hinder door het wassende water en zijn wegen en woningen ondergelopen.

Heeft u zelf beelden van wateroverlast die we mogen gebruiken? Stuur ze naar oproep@vrtnws.be of stuur ze door met de knop "Zelf nieuws melden" onderaan dit bericht.

Provincie Oost-Vlaanderen

Door de hevige regen is in Aalst de E40 ondergelopen in de richting van Brussel. Het verkeer kon er moeilijk langs, het was er een tijdlang twee tot drie uur aanschuiven. Rond 18 uur waren bijna alle rijstroken terug open, en  tegen 19.30 uur verliep het verkeer weer normaal.

"Op een heel vitale plek zijn we geraakt door een immense regenbui. Gedurende 25 minuten zijn tientallen liters water per vierkante meter uit de lucht gevallen", zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) aan VRT NWS. 

De snelweg staat er gedeeltelijk onder water, lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook secundaire wegen in de buurt stonden blank. "Veel straten in Aalst zijn ondergelopen", zegt Karen Van Damme van de politie van Aalst aan VRT NWS. "In het kader van de veiligheid worden die straten afgesloten en wordt de brandweer ingezet om de wateroverlast te beperken."

Ook elders in de wijde regio rond de ajuinenstad was er wateroverlast. De brandweer heeft alles samen een 400-tal oproepen gekregen. Vooral om water weg te pompen, maar ook om zandzakjes te leggen.

Er liepen ook enkele huizen onder, lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook in de regio rond Dendermonde hield het onweer lelijk huis. Verschillende straten in deelgemeente Grembergen liepen onder. De brandweer van de Dendermonde had de handen vol.

Provincie Vlaams-Brabant

We krijgen ook berichten binnen over wateroverlast in Vlaams-Brabant in de omgeving van Halle en Zaventem. Zo stond de Hector Henneaulaan in Zaventem bijvoorbeeld deels onder water. In Halle stonden dan weer enkele straten in het centrum blank.

Werchter Parklife heeft ook beslist het concert met de Nederlandse rappers Ronnie Flex en Lil Kleine van deze namiddag uit te stellen. De tickets blijven geldig voor de nieuwe datum die zo snel mogelijk geprikt zal worden. Alle ticketkopers worden via de gekende kanalen gecontacteerd. Het concert van Black Box Revelation en Equal Idiots later op de avond gaat wel door. 

Bekijk hier een overzicht van de ellende en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Provincie Antwerpen

In Broechem, een deelgemeente van Ranst in de provincie Antwerpen sloeg de bliksem in. De brandweer moest een gat maken in het dak van een woning om de brand te blussen. Er zijn geen gewonden gevallen.

Volgens het Vlaams Verkeerscentrum is ook de Kennedytunnel in Antwerpen een tijdlang deels afgesloten geweest door wateroverlast, maar dat is intussen opgelost. Al zijn er nog vervolgfiles mogelijk. De brandweer kreeg 260 oproepen. 

Lees voort onder de beelden uit Antwerpen:

Videospeler inladen...

Provincie Limburg

In Limburg was er vooral overlast in Beringen. Daar kreeg de brandweer een twintigtal oproepen voor ondergelopen kelders, huizen of tuinen. Vooral enkele plaatsen rond de Paalse heuvels kregen flink wat water te slikken dat naar beneden gutste. Dat was onder andere het geval aan de Gelebergstraat, Meldertsesteenweg, Meerstraat en de Zwanenbergstraat. Het zijn al jaren knelpunten bij hevige regenval.

Lees voort onder de foto:

HANS PUT

1722 geactiveerd

In Henegouwen dreigen de Dender en haar zijrivieren uit hun oevers te treden. In Waals-Brabant is dat het geval voor het Kanaal Brussel-Charleroi. Voor beide waterlopen geldt een waarschuwing voor mogelijke overstromingen, meldt het Waals Directoraat-Generaal Mobiliteit en Waterwegen op zijn website. Sinds gisterenavond is het noodnummer 1722 actief, voor storm- en waterschade die niet levensbedreigend is. 

Wat mogen we nog verwachten? "In de loop van de avond gaat het rustiger worden met hier en daar nog een regen- of onweersbui", zegt onze weervrouw Sabine Hagedoren. Het ergste hebben we dan gehad." Hagedoren geeft ook als raad mee om te gaan schuilen en op de weg je snelheid te matigen. 

BEKIJK hier het volledige gesprek met Sabine Hagedoren in "Het journaal" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Verharding

Veel wateroverlast wordt veroorzaakt door de combinatie van veel regen op korte tijd en verharde bodems. De verharding van de oppervlakte in Vlaanderen is veel groter dan in de rest Europa. Vlaamse voortuinen zijn volgens experts dubbel zo vaak verhard in vergelijking met voortuinen in onze buurlanden.

In de jaren 70 was slechts 5 procent van Vlaanderen verhard. Nu zijn er drie keer zoveel beton, asfalt en klinkers bijgekomen. Daardoor vergroot niet alleen de kans op wateroverlast, maar kunnen we ook de grondwaterreserves niet aanvullen en dat is dan weer een probleem in droge periodes.

Meest gelezen