Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Zoekactie in Miami voorlopig gestaakt omdat restanten van gebouw eerst gesloopt moeten worden

De zoekactie naar vermisten in het puin van het ingestorte gebouw in Miami, in de Amerikaanse staat Florida, is voorlopig stopgezet. De overheid wil eerst het deel van het gebouw dat nog rechtop staat slopen, vooraleer voort te zoeken. De vrees leeft dat het instabiele gebouw kan instorten door de storm die op komst is, wat een groot gevaar is voor de veiligheid van de reddingswerkers. Het dodental na de ramp staat intussen op 24, nog 121 mensen zijn vermist.

Op de plaats van de ramp in Surfside, Miami, hebben reddingswerkers plaats moeten maken voor sloopteams. Op dit ogenblik zijn er nog 121 mensen vermist, maar reddingswerkers moeten de zoekactie naar hen voorlopig uit veiligheidsoverwegingen staken. Een deel van het gebouw van 12 verdiepingen dat nog rechtop staat moet eerst gesloopt worden voor ze voort kunnen zoeken.  

De overheid is bang dat het overblijvende, instabiele deel kan omvallen door de tropische storm Elsa. Het centrum van die storm trekt waarschijnlijk niet over de bewuste zone, maar ze zijn bang dat de windstoten voldoende zijn om het wankele gebouw volledig te doen omvallen. 

Ron Desantis, de gouverneur van Florida, staat helemaal achter de plannen: "Door het gebouw neer te halen, beschermen we de reddingsteams, omdat we niet weten wanneer het kan omvallen. Die mogelijke windstoten kunnen echt een gevaar betekenen."

Bouwvakkers gaan nu gaten in de bestaande constructie boren om het gebouw met explosieven te laten instorten. Ook dat is volgens de brandweer niet zonder risico: door de trillingen van het boren kan het gebouw mogelijk instorten. Voor de veiligheid van de reddingswerkers is daarom beslist de zoekactie nu te staken. 

Volgens Raide Jadallah van de lokale brandweer zal het gebouw ten vroegste op maandag gesloopt kunnen worden. Bedoeling is dat het puin daarvan zo snel mogelijk geruimd wordt, zodat de reddingswerkers weer aan de slag kunnen. Zij hopen dat ze snel voor het eerst toegang kunnen krijgen tot delen van de garage, waardoor ze mogelijk een beter zicht kunnen krijgen op mogelijke holtes in het puin, waar zich mogelijk slachtoffers bevinden.

Geen overlevende is nog na de eerste uren van de ramp teruggevonden, 24 lichamen zijn geborgen. 

Meest gelezen