1999 AP

"A far l'amore comincia tu": Italiaanse zangeres Raffaella Carrà (78) overleden

Raffaella Carrà is overleden. Ze had onverwoestbare dans- en meezinghits als "Tanti auguri" en "A far l'amore comincia tu". Ze was decennialang een vaste waarde op de Italiaanse televisie en was ook heel populair in Spanje en Latijns-Amerika. Showgirl en homo-boegbeeld Carrà is 78 geworden.

Een evergreen op de dansvloer: dat is "A far l'amore comincia tu" van Raffaella Maria Roberta Pelloni, beter bekend als Raffaella Carrà. De zangeres, tevens danseres, actrice én presentatrice is in Rome overleden; ze was al een tijdje ziek. 

Carrà ging als kind op dansles en had haar eerste filmrol al te pakken op haar 9e. Ze acteerde in Italiaanse kostuumfilms en trok ook even naar de Verenigde Staten. 

In Italië was Carrà jarenlang dansend en zingend te zien in de typische Italiaanse exuberante muzikale tv-shows als "Canzonissima". Haar blote navel was een primeur en kwam haar op kritiek van het Vaticaan te staan. 

1977 AP

"A far l'amore comincia tu" (vrij vertaald "Om te vrijen moet jij beginnen") uit 1976 was een grote hit en werd ook in vele andere talen gecoverd. Het liedje met de aanstekelijke "aa-aa-aa-aa" blijft een hit op de dansvloer. En nee, het gaat niet over de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje, maar over een hart dat op barsten staat: "Scoppia, scoppia mi scoppia il cuor". 

In 2011 bracht Rafaella Carrà met de Franse dj Bob Sinclar een nieuwe "gepimpte" versie uit. "Far l'amore" was ook te horen in de film "La grande bellezza" van Paolo Sorrentino.   

Raffaella Carrà zong ook in het Spaans. Ze verhuisde naar Spanje en later naar Argentinië, maar keerde altijd naar Italië terug.

André Vermeulen, oud-VRT-journalist: "Ze was altijd een symbool van vrijheid en bevrijding. In Italië speelde ze een grote rol in de vrouwenemancipatie en in Spanje was ze een van de belangrijkste symboolfiguren van het einde van de Francodictatuur en van het begin van de democratie, de "transición".  

Aan het Eurovisiesongfestival nam Raffaella Carrà nooit deel. In 2011 gaf ze wel de Italiaanse punten door. "We're back" zei ze, want Italië was vele jaren uit de liedjeswedstrijd gestapt. Zij had lang en hard geijverd voor een terugkeer. In 2014 was Carrà nog zangcoach bij The Voice Italië. 

De Italiaanse culturele en politieke wereld reageert bedroefd op haar overlijden. Carrà was "een grote televisiedame, een getalenteerde en gepassioneerde vrouw die ons ons hele leven heeft begeleid," zegt de Italiaanse minister van cultuur Dario Franceschini. Volgens de Italiaanse president Sergio Mattarella bracht Carrà een boodschap van elegantie, vriendelijkheid en optimisme. Zanger Zucchero Fornaciari noemt haar een icoon van vrijheid, talent en schoonheid.

Raffaella Carrà was ook een boegbeeld voor de homobeweging. In 2017 kreeg ze daarvoor de World Pride Award.

Bekijk hier een andere internationale hit van Raffaella Carrà, "Tanti auguri" uit 1978:

Een sterk staaltje van haar danskunst dook onlangs weer op: een ballet uit 1974 met zanger Adriano Celentano, op de muziek van zijn nonsensliedje "Prisencolinensinainciusol". Dankzij een tweet van een Schotse theatervrouw ging het filmpje eind vorig jaar rond op sociale media:

Meest gelezen