Radio 2

Opnieuw avondmarkt in Mariakerke: "Geslaagd testevenement met 5.000 bezoekers"

Op de Zeedijk van Mariakerke bij Oostende was er gisterenavond voor het eerst terug een avondmarkt. De avondmarkt was een testevenement waar er telkens maximaal 5.000 mensen aanwezig mochten zijn. Volgens de organisatie verliep alles vlotjes.  

Gisterenavond organiseerden de Handelaarsbond Mariakerke-Raversijde & Omliggende vzw voor het eerst terug een avondmarkt. De avondmarkt, waar maximaal 5.000 bezoekers tegelijkertijd waren, was een testevenement voor toekomstige avondmarkten. "Als de avondmarkt rustig verloopt, kunnen we eventueel de vergunning verlengen om tijdens de zomerperiode nog meer avondmarkten te organiseren", vertelde Charlotte Verkeyn, schepen van Ondernemen van stad Oostende (N-VA) voor het testevenement. 

Om de avondmarkt coronaveilig te laten verlopen, waren er 5.000 bezoekers tegelijkertijd toegelaten voor een bezoek van maximum een half uur. Op de markt zelf was er éénrichtingsverkeer voorzien om elkaar zo weinig mogelijk te kruisen. De bezoekers zelf moesten rekening houden met de huidige coronamaatregelen: anderhalve meter afstand houden of wanneer dit niet kon een mondmasker dragen. De marktkramers moesten altijd een mondmasker dragen. Het eten of drinken op de markt zelf was niet toegelaten, maar de klanten konden wel alles meenemen als take-away.

Vlot verlopen

Op de avondmarkt verliep volgens de organisator alles rustig: "Alle kraampjes stonden op één rij, waardoor mensen alles in 1 lijn konden aflopen. We hadden gisterenavond ook extra stewards ingezet om alles in goede banen te leiden. Op bepaalde momenten hebben we mensen gevraagd om hun mondmasker op te zetten en wat meer afstand te bewaren, omdat het toch even druk werd. Ook de mensen die al gevaccineerd zijn, moeten nog een mondmasker dragen om anderen te beschermen. Maar over het algemeen is alles heel goed verlopen", vertelt Dirk Catteeuw, voorzitter van de Ambulante Zelfstandigen. 

Ook de bezoekers waren zeer tevreden. "Sommigen vinden het dragen van een  mondmasker of de éénrichtingen een goed idee, maar iedereen was vooral blij om terug onder de mensen te komen."

Meest gelezen