Foto: Belga

Voormalig spoedarts Luc Beaucourt al 40 jaar aan de slag in callcenter VAB: "Dit weekend vooral fiets- en motorongevallen in Europa"

Afgelopen weekend kreeg het callcenter van VAB Pechbijstand meer oproepen te verwerken dan anders. Heel wat mensen vertrokken op vakantie, en die uittocht gaat traditioneel gepaard met ongevallen met de auto, maar ook met de fiets of de motor. Als mensen in binnen- en buitenland medische hulp nodig hebben, worden ze misschien wel geholpen door de voormalige Antwerpse spoedarts Luc Beacourt. "Ik werk al meer dan 40 jaar bij de VAB. Zolang het lukt, ga ik dat ook blijven doen", vertelde hij aan Radio 2 Antwerpen. 

De afgelopen tijd is het aantal oproepen geleidelijk aan toegenomen, merkt Beaucourt. "Het is eigenlijk al een kleine week drukker dan normaal. Dit weekend hadden we vooral een aantal fiets- en motorongevallen. Mensen breken daarbij bijvoorbeeld hun sleutelbeen, dijbeen of onderarm. Je verwacht dat niet echt, want je denkt toch dat mensen kunnen fietsen. Ik raad iedereen dan ook vooral aan om zich goed te verzekeren. Als je een ongeval hebt, lopen de kosten hoog op. Daarnaast kan nooit genoeg herhaald worden dat je voorzichtig moet zijn."

Beluister hier het interview en lees daaronder verder. 

De voormalige spoedarts is opgelucht omdat de meeste oproepen om breuken gaan. "De meeste gevallen situeren zich op dit moment in de zomer nog in Europa zelf. Het gaat dan gelukkig vooral om breuken en minder om ziekten." 

Stijging van covidbesmettingen

Toch blijft Beaucourt op zijn hoede want VAB ziet wel een stijging van het aantal covidinfecties. "Ondanks de vaccinatiecampagne stijgt het aantal besmettingen. We zijn ook verantwoordelijk voor de verzekering van expats, Vlamingen die in het buitenland verblijven. Bij besmettingen kijken we eerst naar de kwaliteit van de gezondheidszorg ter plaatse. In Afrika is die bijvoorbeeld in een aantal landen ontoereikend. Dan moeten we patiënten laten overvliegen naar het dichtsbijzijnde goede ziekenhuis of repatriëren. Zo hebben we momenteel iemand in Zambia die zowel Covid als malaria opgelopen heeft. Die gaan we nu overbrengen naar Kenia."

Het woord pensioen ken ik niet. Zolang ik kan, ga ik verder

Luc Beaucourt

Mensen in binnen- en buitenland die op zoek zijn naar medische hulp, kunnen de hulp van Beaucourt dus nog zeker gebruiken. Hij denkt dan ook nog niet aan stoppen. "Het woord pensioen ken ik niet. Ik ken natuurlijk problematieken zoals ongevallen zeer goed.  Dat helpt om snel beslissingen te nemen. Zolang ik kan helpen, blijf ik verder doen."

Meest gelezen