Boeren planten bij boeren: "Elkaar helpen aanplantingen te doen om het landschap te verfraaien"

Op 10 jaar tijd hebben Boeren planten bij Boeren 45 km hagen, 25 km houtkanten en 2500 hoogstammige bomen geplant, een initiatief dat ondersteund en gefinancierd wordt door de provincie. Het is de bedoeling om zo het uiterlijk van de open ruimte in Limburg te verfraaien.

Omdat veel boeren geen tijd hebben om die aanplantingen te doen, kunnen ze daarvoor een beroep doen op collega's. De planten die gekozen worden zijn ook heel specifiek, zegt gedeputeerde Inge Moors: "Het zijn planten die eigen aan de streek zijn, die er ook in passen, en die ook de mee helpen de identiteit van de streek te bepalen." 

"Het gaat dan over hagen, houtkanten en bomen, maar altijd aangepast aan het landschap waarbij het groenplan wordt opgemaakt", gaat Moors verder. De aanplantingen zijn uiteraard ook een goede zaak voor de biodiversiteit en het klimaat. Voor het project is intussen ook belangstelling van andere provincies. 

Landschappelijke beeldkwaliteit verhogen

De landbouwbedrijven maken deel uit van het landschap en het is volgens Moors niet de bedoeling om die bedrijven te verstoppen maar om ze beter te integreren in de omgeving: "Ze vormen ook de regionale eigenheid van Limburg en de streekidentiteit. En met de aanplantingen willen we dan ook de beeldkwaliteit van het landschap verhogen."

Meest gelezen