AFP or licensors

Britse premier Johnson kondigt verregaande versoepelingen aan: "Als we nu niet opengooien, wanneer dan wel?"

De Britse premier Boris Johnson heeft verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen in Engeland aangekondigd. Afstand houden, een mondmasker dragen of contacten beperken: vanaf 19 juli moet het niet meer. "Als we onze samenleving nu niet heropenen, wanneer dan wel?", stelde Johnson de vraag. Hij houdt wel een slag om de arm: het licht voor de versoepelingen zal pas echt op groen worden gezet op 12 juli.

Mondmaskers dragen, afstand houden, contacten beperken. Vanaf 19 juli moet het niet meer in Engeland. Ook op de werkvloer wordt teruggekeerd naar de oude normaliteit: telewerk wordt niet langer aanbevolen.

"Als we onze samenleving de komende weken niet kunnen heropenen, nu we een handje worden geholpen door de zomer en de schoolvakantie, dan moeten we ons afvragen wanneer we dan wel in staat zullen zijn om terug te keren naar de normaliteit", zei Johnson op een persconferentie. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Al houdt hij dus wel een slag om de arm. Het licht voor de versoepelingen zal pas echt op groen worden gezet op 12 juli, volgende week dus.

Stijgende cijfers

De voorgestelde versoepelingen zijn opmerkelijk, want de coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk stijgen ten gevolge van de meer besmettelijke deltavariant. En ze zullen ook behoorlijk blíjven stijgen, zegt minister van Volksgezondheid Sajid Javid.

"Het is belangrijk dat we open kaart spelen met de Britse bevolking. We gaan ervan uit dat de besmettingscijfers op 19 juli veel hoger zullen liggen dan vandaag."

Toch is de Britse regering van oordeel dat de tijd is gekomen om te leven met het coronavirus. De besmettingen nemen dan wel toe, het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens stijgt beduidend minder snel. Een gevolg van de vaccinaties: ruim 86 procent van de volwassen Britten heeft intussen minstens één prik gekregen.

Wetenschappers zijn helemaal niet relaxed over de voorgestelde versoepelingen

Correspondente Lia van Bekhoven in het VK

Toch is er heel wat discussie over de voorgestelde versoepelingen. Vooral dat mondmaskers niet langer verplicht zullen worden, is omstreden. "Wetenschappers zijn daar helemaal niet relaxed over", zegt correspondente in het Verenigd Koninkrijk Lia van Bekhoven.  

"Ze vrezen dat dat zal leiden tot meer besmettingen, en dat dan weer tot meer varianten. Eén wetenschapper zei dat Engeland op die manier een variantenfabriek wordt, waardoor het in het najaar weer uit de hand zou kunnen lopen." 

Beluister hier het gesprek met Lia van Bekhoven in "De wereld vandaag" (de tekst gaat hieronder door):

De aangekondigde versoepelingen gelden voor alle duidelijkheid dus alleen voor Engeland, al zullen ze niet meteen van kracht worden in gebieden waar de besmettingscijfers heel hoog zijn. Wales en Noord-Ierland zullen de situatie pas volgende week herbekijken. Schotland houdt ook nog vast aan de huidige restricties.

Johnson had de versoepelingen eigenlijk al eerder willen aankondigen, maar zag zich vorige maand genoodzaakt om ze met vier weken uit te stellen wegens het toenemende aantal besmettingen door de meer besmettelijke deltavariant van het virus.

Meest gelezen