ABACA

Canada blijft strijden tegen bos- en natuurbranden: leger houdt zich klaar om hele gebieden te evacueren

In Canada blijven ze met man en macht vechten tegen de vuurhaarden die het land teisteren. Ten noorden van de stad Kamloops in de Canadese deelstaat British Columbia, op 350 kilometer van Vancouver, houdt het leger zich klaar om hele gebieden te evacueren.

180 vuurhaarden

De streek ten noorden van Kamloops, een stad van bijna 100.000 inwoners, is zwaar getroffen door de bosbranden die nu al dagenlang het westen van Canada en hele stukken van de westkust van de Verenigde Staten teisteren. In Canada alleen al zijn 180 vuurhaarden geteld, vele veroorzaakt door blikseminslagen.

Hittestolp

Het westen van Canada ligt er kurkdroog bij. Sinds een tiental dagen is het er bloedheet, op sommige plekken zijn temperaturen gemeten van bij de 50 graden Celsius. Meteorologen wijten dat aan een zogenoemde hittestolp, een hogedrukgebied dat geklemd zit tussen twee lagedrukgebieden en nauwelijks beweegt. Pas vorig weekend begonnen de temperaturen aan de kust licht te dalen. Het binnenland blijft kreunen onder de hitte.

© 2021 Bloomberg Finance LP

Twee doden in Lytton

Eind vorige week ging het plaatsje Lytton in vlammen op. De inwoners moesten zich uit de voeten maken toen de branden de huizen omsingeld hadden. De overheid maakte intussen bekend dat twee burgers in het vuur het leven lieten. In British Columbia wordt de hitte wordt ook verantwoordelijk geacht voor de dood van meer dan 700 mensen.

Klimaatverandering

Volgens meteorologen is het niet duidelijk of deze hittestolp te wijten is aan de klimaatverandering. Wel zijn ze het erover eens dat het fenomeen zich in de toekomst vaker zal voordoen.

Meest gelezen