ROBIN UTRECHT

Coronablog - Delta-variant nu ook bij ons dominant, al 100.000 Belgen hebben 2e AstraZeneca-prik vervroegd

Het wordt een drukke week in de Vlaamse vaccinatiecentra, waar nu vooral tweede prikken worden gezet. De besmettelijkere delta-variant is intussen dominant geworden in ons land. Volg al het nieuws over de coronacrisis in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Al 89.000 Vlamingen en 11.000 Walen hebben tweede prik van AstraZeneca vervroegd

Al 89.000 Vlamingen en 11.000 Walen die een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin kregen, hebben hun afspraak voor de tweede prik vervroegd. Dat meldt Gudrun Briat van de taskforce vaccinatie.

In heel België hebben ongeveer 800.000 mensen hun eerste injectie met het AstraZeneca-vaccin gekregen toen er nog twaalf weken ingepland waren tussen de twee injecties. Het gaat vooral om 65-plussers en risicopatiënten, die voorrang hadden gekregen in de campagne.

Intussen is de termijn tussen de twee inentingen ingekort naar acht weken. 89.000 Vlamingen en 11.000 Walen hebben al hun afspraak vervroegd. Daarnaast zullen deze en volgende week een kleine 180.000 mensen hun tweede prik met AstraZeneca krijgen. Het gaat dan in de meeste gevallen niet om mensen die hun afspraak vervroegd hebben.

De taskforce vaccinatie hoopt dat mensen die normaal gezien hun tweede dosis in augustus krijgen hun afspraak nog zullen vervroegen. Maar er zijn natuurlijk ook heel wat mensen die hun agenda al gepland hebben in functie van hun vaccinatie in augustus, erkent Briat. Vlaanderen wil tegen eind juli 80 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd hebben.

Delta-variant dominant: "Als we blijven vaccineren, zal het gevaar binnen de perken blijven"

Zoals verwacht is de delta-variant in ons land dominant geworden: zowat de helft van het aantal vastgestelde besmettingen wordt nu veroorzaakt door die meer besmettelijke variant. Tegen het einde van deze maand zal naar verwachting bijna elke besmetting een delta-besmetting zijn.

Reden tot paniek is er niet, klinkt het. Wel raden experts aan om voorzichtig te blijven, aangezien de vaccinatiegraad in ons land nog niet voldoende hoog is. "Als we blijven vaccineren, zal het gevaar binnen de perken blijven. Het aantal gevallen zal misschien groeien, maar het aantal gevallen in de ziekenhuizen en het aantal doden zal al bij al beperkt blijven bij een vaccinatiegraad die we normaal gezien gaan halen", zegt viroloog Marc Van Ranst.

"Blijf voorzichtig. Dit is een beetje een wedloop tussen enerzijds het virus en deze nieuwe variant die meer besmettelijk is en anderzijds de vaccinatiegraad die groeit en groeit", luidt het advies van Van Ranst. Sinds enkele dagen stijgen de dagcijfers van het aantal coronabesmettingen inderdaad opnieuw. Voor een stuk heeft dat wel te maken met het hoge aantal tests door de reizigers, leggen experts uit. Het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen.

Lees meer over de delta-variant in dit artikel:

Nederlandse Gezondheidsraad heeft geen bezwaar tegen Pfizer na AstraZeneca

 is geen bezwaar om mensen na de eerste prik tegen corona met het vaccin van AstraZeneca, de tweede injectie met die van BioNTech/Pfizer toe te dienen. Dat staat in een advies van de Nederlandse Gezondheidsraad aan de minister van Volksgezondheid. De raad zegt zich te baseren op recent onderzoek dat aantoont dat deze combinatie een hoog niveau aan antistoffen oplevert.

Er is onderzoek gedaan naar de immuunreactie bij het combineren van verschillende vaccins. De 400 deelnemers van gemiddeld 58 jaar kregen of twee doses van hetzelfde vaccin, of een combinatie van eerst AstraZeneca en daarna BioNTech/Pfizer of omgekeerd. "Na een eerste dosis AstraZeneca leidde vaccinatie met BioNTech/Pfizer tot ten minste even goede of zelfs hogere niveaus van antistoffen vergeleken met twee doses AstraZeneca", aldus de raad.

Het is geen goed idee om eerst Pfizer en dan AstraZeneca te geven. Die volgorde leidde in de onderzoeken zelfs tot lagere niveaus van antistoffen dan twee doses Pfizer. Over een eventuele combinatie met het Moderna-vaccin zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar, aldus de raad.

Gezondheidstoestand Luxemburgse premier "ernstig maar stabiel"

De Luxemburgse premier Xavier Bettel moet nog twee tot vier dagen in het ziekenhuis blijven vanwege aanhoudende COVID-19-symptomen. Dat heeft zijn kabinet gemeld. Zijn toestand is "ernstig maar stabiel".

De 48-jarige premier bleek afgelopen zondag na de topbijeenkomst van de Europese Unie in Brussel besmet te zijn. Volgens een woordvoerder had hij in eerste instantie milde klachten zoals koorts en hoofdpijn en zette hij zijn werk van thuis voort. Ook ging Bettel tien dagen in quarantaine. 

Gisteren werd hij opgenomen in het ziekenhuis voor extra testen en onderzoeken. Bettel zou 24 uur ter observatie in de kliniek blijven, maar hij moet dus langer blijven. 

Brusselse vaccinatiebus rijdt deze week voor het eerst uit in Jette

Om zoveel mogelijk Brusselaars te bereiken, blijft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) heel wat lokale acties op poten zetten. Deze week rijdt er op donderdag en vrijdag voor het eerst een vaccinatiebus uit naar de Brusselse gemeente Jette.

De vaccinatiebus die de GGC inzet, wordt donderdag 8 en vrijdag 9 juli ter hoogte van de Jules Lahayestraat 282 opgesteld. Tussen 10 en 17 uur kan iedereen er terecht om zich zonder afspraak te laten vaccineren met het vaccin van Johnson & Johnson, waarvan maar één prik nodig is. Er is elke dag een 100-tal vaccins ter beschikking, maar dat aantal kan opgetrokken worden.

Het nieuwe pilootproject met de vaccinatiebus wordt opgezet om nog lokaler te werken in de wijken waar de vaccinatiegraad laag is. De wijk Essegem in Jette is nu als eerste aan de beurt. Intussen wordt er verder lokaal gesensibiliseerd om de komst van de bus aan te kondigen bij de inwoners.

"Het is de bedoeling om vanaf half juli dit soort acties nog veel meer uit te breiden naar andere gemeentes toe en de vaccinatiegraad te doen stijgen", vertelt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

In het Brussels Gewest zijn alle 16-plussers al uitgenodigd om zich te laten vaccineren, maar de vaccinatiebereidheid lijkt een plateau te bereiken. Bijna 80 procent van de 65-plussers is al gevaccineerd in de hoofdstad, maar in de lagere leeftijdscategorieën loopt de vaccinatie moeizaam.

Ongeveer 750 reservaties voor Kust-Express afgelopen weekend

Afgelopen weekend waren er in totaal ongeveer 750 reservaties voor de Kust-Express. Het slechte weer is daarvoor een stuk verantwoordelijk, want ook op de klassieke treinen naar de kust was het rustig, meldt vervoersmaatschappij NMBS. Operationeel is alles goed verlopen, klinkt het.

Tijdens de zomermaanden zijn er rechtstreekse treinen richting de kust waarvoor je een zitplaats dient te reserveren. In het weekend gaat het om dagelijks twintig ritten (tien richting de kust 's ochtends en tien in de andere richting 's avonds). Er rijden dan treinen tussen Luik-Guillemins en Oostende, tussen Gent-Sint-Pieters en Blankenberge, tussen Antwerpen-Centraal en Blankenberge, en tussen Brussel-Zuid en Oostende, De Panne en Knokke. Op weekdagen rijden er alleen reservatietreinen tussen Brussel-Zuid en Oostende (twee heen en twee terug).

De kostprijs is 1 euro per rit bovenop de normale ticketprijs. Ook voor kinderen jonger dan 12 jaar, die normaal mits begeleiding gratis op de trein mogen, moet die reservatiekost betaald worden. De reservaties worden een kwartier voor het vertrek van de trein afgesloten.

Afgelopen weekend zijn er 750 plaatsen gereserveerd op de Kust-Express. Dat het er niet veel zijn, heeft volgens de NMBS te maken met het slechte weer van de voorbije dagen. Ook is het nog een nieuw product en moeten mensen de dienst nog leren kennen, verklaart woordvoerder Dimitri Temmerman. Hij wijst op twee voordelen van het reservatiesysteem: reizigers zijn zeker van een plaats en ze zijn sneller op hun bestemming omdat de trein geen tussenstops maakt.

Noorwegen stelt totale heropening uit door deltavariant

Noorwegen stelt de opheffing van zo goed als alle coronamaatregelen uit tot "eind juli, begin augustus" om zich te wapenen tegen een mogelijke vierde golf van de pandemie door de meer besmettelijke deltavariant.

"De evolutie blijft positief, maar we kiezen ervoor om te wachten om te zien hoe de deltavariant de situatie beïnvloedt", aldus premier Erna Solberg tijdens een persconferentie. "Het risico van te snel heropenen is onder meer dat de deltavariant een vierde golf kan genereren bij het deel van de bevolking dat nog niet gevaccineerd is, bij de mensen die nog maar één dosis hebben gekregen of bij kwetsbare groepen met een verzwakt immuunsysteem."

Noorwegen, waar de COVID-19-epidemie grotendeels onder controle is, ving op 18 juni de derde fase van het versoepelingsplan aan. In theorie zou de overstap naar de vierde en laatste fase - waarbij bijna volledig wordt teruggekeerd naar de normaliteit  - meteen kunnen gebeuren, maar de overheid heeft er dus voor gekozen om nog even te wachten. Volgens Solberg zal de meer besmettelijke deltavariant, ook gekend als de Indiase variant, binnen een paar weken de dominante variant zijn in het land. "Het is belangrijk om deze ontwikkeling af te remmen", zei ze.

Kate Middleton in zelfisolatie na contact met besmette persoon

Kate Middleton, de echtgenote van de Britse prins William, is in zelfisolatie gegaan na contact met iemand die positief getest heeft op het coronavirus. Al haar afspraken zijn geannuleerd.

"Afgelopen week is de hertogin van Cambridge in contact gekomen met iemand die nadien positief getest heeft", aldus een paleiswoordvoerder. "Hare koninklijke hoogheid vertoont geen symptomen, maar ze volgt alle regels van de overheid en verblijft thuis in zelfisolatie."

Een week geleden woonden Kate Middleton en prins William een EK-wedstrijd van Engeland bij.

Eurocommissaris Reynders: "België mag coronatest vragen van reizigers die terugkeren uit Portugal"

Volgens Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders mag België een coronatest vragen van reizigers die terugkeren uit Portugal. Dat was vorige week het voorstel van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Maar de deelstaten hielden die boot af, omdat ze een gecoördineerde Europese aanpak wilden.

Volgens Reynders zijn maatregelen als een test geen probleem, zolang het maar niet te ver gaat. “Een test, zoals België voorstelt, is misschien mogelijk." Maar Duitsland dat reizigers vanuit Portugal een quarantaine oplegt, gaat dan weer te ver voor Reynders. Hij hoopt dat ongedaan te kunnen maken. Ook een reisverbod naar landen waar de deltavariant om zich heen grijpt, vindt hij niet kunnen. 

Beluister het gesprek met Didier Reynders in "De ochtend":

Zuurstoftekort dreigt in Indonesië, waar besmettingen snel oplopen

In Indonesië, in zuidoost-Azië, dreigt een zuurstoftekort voor covidpatiënten. In het land loopt het aantal besmettingen snel op en de ziekenhuizen kunnen de toevloed niet meer aan.

Momenteel zijn er dagelijks zo'n 25.000 nieuwe bevestigde besmettingen, het werkelijke aantal ligt wellicht nog een stuk hoger. De nieuwe golf wordt toegeschreven aan de meer besmettelijke deltavariant. Ook kon er weer meer gereisd worden binnen het land. Op de eilanden Bali en Sumatra zijn intussen weer lockdownmaatregelen van kracht.

Aan sommige ziekenhuizen zijn tenten opgezet om de patiënten buiten te kunnen opvangen. De overheid heeft producenten van zuurstof opgedragen om de medische sector absolute voorrang te geven. De bevoegde minister deed ook een oproep aan de bevolking om niet zelf zuurstof te hamsteren.

Nog maar zo'n 5 procent van de Indonesische bevolking is al gevaccineerd, al versnelt de campagne wel de laatste weken. De meeste gezondheidswerkers hebben wel al hun prikken gekregen, maar ook bij hen zijn er veel besmettingen en zieken. Dat komt wellicht door de minder effectieve Chinese vaccins die gebruikt zijn. Experten bekijken nu of ze een extra prik met een ander vaccin kunnen krijgen. 

AFP or licensors
AFP or licensors

Venezuela eist Covax-vaccins of geld terug

De Venezolaanse president Nicolas Maduro klaagt aan dat zijn land betaald heeft voor coronavaccins, maar die niet krijgt. Hij viseert het Covax-programma.

"Het Covax-systeem is mislukt. Wij hebben ons deel gedaan (...) We stellen een ultimatum: of men stuurt ons de vaccins, of men geeft ons geld terug", verklaarde Maduro in een televisietoespraak. Volgens de president betaalde Venezuela 120 miljoen dollar zonder iets in ruil te krijgen.

Covax is een internationaal vaccinatieprogramma dat werd opgestart om vaccins beschikbaar te maken voor alle landen. Ook ons land doneert vaccins via Covax. De Wereldgezondheidsorganisatie werkt mee aan het systeem.

VS heeft vaccinatiedoel van 70 procent tegen Onafhankelijkheidsdag gemist

De Verenigde Staten hebben het vooropgestelde doel van een vaccinatiegraad van 70 procent tegen 4 juli, de Amerikaanse nationale feestdag, niet gehaald. Ondanks een overvloed aan vaccins en staten die mensen op allerlei manieren stimuleren om zich te laten vaccineren.

Heel ver zit de VS niet van de 70 procent die president Joe Biden beloofd had. 67 procent van de volwassen Amerikanen, 173 miljoen mensen, kreeg al een eerste prik, blijkt uit cijfers van de gezondheidsdienst CDC. Ongeveer 58 procent van de volwassenen is al volledig gevaccineerd.

De vaccinatiegraad ligt duidelijk lager in de meer landelijke staten, vooral in het zuiden. Het aantal besmettingen is daar dan ook opnieuw gestegen, wat volgens experts te wijten is aan de snelle verspreiding van de deltavariant. Er zijn nu gemiddeld ongeveer 13.000 nieuwe besmettingen per dag in de VS. 

Veel staten bieden stimulansen aan, zoals geldprijzen, om mensen aan te moedigen om zich te laten vaccineren. Peilingen tonen echter aan dat de vaccinatiecampagne verder zal vertragen, aangezien een harde kern weigert om zich te laten vaccineren. Goed 20 procent van de bevolking zou geen vaccin willen. Vooral binnen de Republikeinse partij is er vaak een sceptische houding tegenover vaccinaties.

Biden heeft gisteren zijn eerste toespraak gegeven op de nationale feestdag. Hij had honderden mensen uitgenodigd op het Witte Huis, vooral gezondheidswerkers. Biden herhaalde dat het coronavirus nog niet verslagen is en riep de Amerikanen op om zich te laten vaccineren. "Hoewel het virus nog niet verslagen is, kunnen we zeggen dat het ons leven niet langer controleert, en ons land niet meer verlamt", aldus Biden.

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Vlaanderen zet deze week ruim 781.000 prikken, "tegen eind juli 80 procent volwassenen volledig gevaccineerd"

Het wordt druk in de vaccinatiecentra: Vlaanderen wil in de loop van deze week ruim 781.000 mensen vaccineren. Dat kan door een levering van 165.000 Johnson & Johnson-vaccins en een aantal dosissen die van Brussel naar Vlaanderen zijn gegaan. In een derde van de gevallen gaat het om een eerste prik, de rest zijn tweede dosissen.

De ambitie is om tegen eind juli zeker 80 procent van de volwassen Vlamingen volledig gevaccineerd te hebben. Tot en met eind vorige week stond de teller op ruim 2,36 miljoen volledig gevaccineerde 18-plussers, of 44 procent van de bevolking. Dat aandeel moet tegen eind deze maand dus bijna verdubbelen. 

Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) heeft 99,4 procent van de meerderjarige Vlamingen intussen minstens een uitnodiging gekregen. Bij de minderjarigen hebben al 30.000 à 35.000 van de 140.000 16- en 17-jarigen een eerste prik gekregen.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u":

Videospeler inladen...

Geen update van de dagelijkse coronacijfers

Normaal bieden wij je in deze post altijd de nieuwste cijfers van het wetenschappelijke instituut Sciensano over de coronasituatie in ons land aan. Vandaag vind je hier géén nieuwe update. Hoe komt dat?

Sciensano en het Crisiscentrum hebben beslist dat de ziekenhuizen op zaterdag en zondag hun dagcijfers niet langer in real time hoeven te registreren. Ze mogen dat uitstellen naar maandag. Daarom kunnen de ziekenhuiscijfers op de website van Sciensano niet geüpdatet worden op zondag én maandag.

Om verwarring te vermijden, zullen er op de website van Sciensano op zondag en maandag voortaan ook geen updates meer verschijnen over het aantal besmettingen, de afgenomen tests en de vaccinatiecijfers. Er worden op die dagen ook geen nieuwe dagrapporten gepubliceerd.

De cijfers van het weekend zullen voortaan op dinsdag beschikbaar zijn. Morgen vind je in onze blog dus de nieuwste cijfers terug.

Meest gelezen