Correcties en aanvullingen in juli : foute tweet over Peter R. de Vries

Foute tweet over Peter R. de Vries

Op dinsdagavond 6 juli heeft VRT een tweet verspreid waarin werd gezegd dat misdaadjournalist Peter R. de Vries "doodgeschoten" was. Dat was niet juist. De tweet heeft slechts enkele minuten online gestaan maar dat doet niets af van het feit dat het om een ongelukkige en zeer betreurenswaardige, menselijke fout ging. De redactie biedt haar excuses aan al degenen die ze met deze fout leed zou hebben berokkend.

Sarah Melsens werkt voor "Dokters van de Wereld"

In een schermtitel in een item over de hongerstaking van een aantal mensen die illegaal in het land zijn, werd foutief gemeld dat de geïnterviewde Sarah Melsens werkt voor "Dokters van het Volk". Dat was fout. Er is geen organisatie met die naam. Sarah Melsens werkt voor "Dokters van de Wereld".  Die organisatie werd in 1980 opgericht in Frankrijk door een groep artsen en vrijwilligers rond Bernard Kouchner. Kouchner was lid van enkele linkse regeringen in Frankrijk, maar werd later ook kort minister van Buitenlandse Zaken in een rechtse regering onder president Sarkozy.  

De organisatie "Dokters van de Wereld" heeft geen structurele banden met Belgische politieke partijen.

Niet alle +12-jarigen werden uitgenodigd

In het 19u00 Journaal van 23 juli werd gezegd dat alle +12-jarigen al een uitnodiging voor vaccinatie hadden ontvangen. 

Dat klopt niet : de laatste 44.000 uitnodigen in categorie 12 tot 15-jarigen moesten op dat moment nog verstuurd worden.  In de coronablog werd de informatie wel juist weergegeven. 

Astra Zeneca: 8 weken vanaf 24 mei (en niet 13 mei)

In de coronablog van 29 juni is gemeld dat wie vóór 13 mei (of 24 mei in Gent) werd uitgenodigd voor een vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, 12 weken moet wachten op de tweede inenting. Voor wie na die datum werd uitgenodigd, zou een termijn van 8 weken gelden. Dat klopt niet volledig. Het kortere interval van 8 weken was in heel Vlaanderen pas van toepassing voor uitnodigingen voor AstraZeneca-vaccinaties vanaf de week van 24 mei, en dus niet vanaf 13 mei.  Zo staat het op laatjevaccineren.be. 

De levering van 700.000 AstraZeneca-vaccins op 30 juni zorgde er intussen voor dat mensen die oorspronkelijk 12 weken moesten wachten op de tweede prik, ook sneller gevaccineerd kunnen worden. Zij kunnen deze tweede vaccinatie met maximaal vier weken vervroegen. Om een afspraak te kunnen maken voor een vervroegde tweede dosis, moet je vaccinatiecentrum uiteraard vrije momenten beschikbaar hebben. Elk vaccinatiecentrum zal die vrije momenten zo snel mogelijk beschikbaar stellen, rekening houdend met zijn personeels- en vaccinatieplanning. Een afspraak verplaatsen kan via de bevestigingsmail van de originele afspraak of via de helpdesk van het vaccinatiecentrum. 

Zwitserland is wel deel van Schengen

In het Journaal van zaterdag 3 juli om 19 uur zei journalist Steven Decraene tijdens zijn live-interventie dat Zwitserland geen land van de Schengenzone is. Dit klopt niet: Zwitserland maakt geen deel uit van de EU, maar is wel lid van de Schengenzone, deze 26 landen (22 landen van de Europese Unie en 4 niet-lidstaten) hebben in deze overeenkomst vastgelegd dat er in principe geen personencontrole meer is aan hun grenzen. 

Geen uitsluitsel over link tussen overlijden agent en bestorming Capitool

In de documentaire ‘De Grote Leugen’ over de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 werd over de gebeurtenissen dit gezegd: ‘‘Er raakten 140 agenten gewond, één agent overleed.’ Daar is wat aanvullende nuance bij mogelijk. 

De agent, Brian Sicknick, is in de nacht na de bestorming overleden aan twee beroertes. De wetsdokter kan echter niet bewijzen dat er een directe link is tussen de beroertes en zijn verwondingen. Dat is natuurlijk ook geen bewijs van het tegendeel. De gebeurtenissen zouden wel degelijk een rol kunnen gespeeld hebben. Bovendien blijft de ‘Capitol Police’ bij hun statement dat de agent ‘in line of duty’ gestorven is. 

Bovendien hebben twee agenten van de ‘Capitol Police’ zelfmoord gepleegd kort na 6 januari. Over die agenten zou je ook kunnen discussiëren of ze bij de slachtoffers van de bestorming moeten gerekend worden.’

De correcties en aanvullingen komen tot stand met de medewerking van Louise Soetens, Wolf France en Casper Stouthuysen.

Meest gelezen