Archieffoto

Meer dan 160 jongeren besmet na avondje disco in Nederland

Ongeveer 165 van de naar schatting 600 mensen die vorige week zaterdag uitgingen in een discotheek in Enschede, in het oosten van Nederland, hebben corona opgelopen. Er wordt nu onderzocht hoe het kan dat er toch zo'n uitbraak gebeurde ondanks de verplichte negatieve test of het vaccinatiebewijs.

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) van Twente is nog bezig met bron- en contactonderzoek bij de bezoekers van de disco Aspen Valley in Enschede. Het is overigens niet zeker dat al die besmettingen in de disco zelf gebeurden, maar hoe dan ook liep het aantal gevallen onder de discobezoekers de voorbije dagen snel op. 

De GGD riep eerder alle bezoekers op om zich te laten testen. Ook wie geen klachten heeft sinds het bezoek aan de discotheek, is gevraagd zich te laten testen en thuis te blijven tot de uitslag bekend is. De GGD heeft laten weten dat er onder jongeren veel animo was om zich te laten testen.

Het is op dit moment niet bekend of er ook mensen echt ziek zijn geworden als gevolg van hun coronabesmetting. Verder onderzoeken de Nederlandse autoriteiten nog om welke variant het gaat.

Gesjoemel met testresultaten?

In elk geval gaat het om een opvallend grote uitbraak die in verband wordt gebracht met het discobezoek. In Nederlandse media wordt gespeculeerd over eventueel gesjoemel met QR-codes waardoor mensen die geen negatieve test hadden toch naar binnen konden. Sommigen stellen zich ook de vraag of de uitbaters zelf voldoende controle hebben gedaan op de maatregelen.

In Nederland mogen de nachtclubs sinds eind vorige maand opnieuw open. Bezoekers moeten wel kunnen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Die 26e juni opende ook de bewuste club in Enschede voor het eerst de deuren na anderhalf jaar sluiting. 

Bekijk hieronder hoe enkele Nederlanders het weerzien met de discotheken beleefden op 26 juni: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen