Tegenstanders van de Pride-optocht demonstreerden in Tbilisi. Aan het kantoor van de LGBTQ+-gemeenschap (niet op deze foto) werd het protest gewelddadig.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Pride-optocht in Georgische hoofdstad Tbilisi afgelast na geweld tegen kantoor LGBTQ+-gemeenschap

In de Georgische hoofdstad Tbilisi is een Pride-optocht afgelast nadat het kantoor van LGBTQ+-activisten bestormd en geplunderd is door homofobe tegenbetogers. De organisatoren hadden gehoopt dat de optocht een doorbraak kon zijn voor de LGBTQ+-gemeenschap in het land, maar annuleerden het evenement om "geen mensenlevens in gevaar te brengen", want ook op de geplande route waren tegenbetogers massaal aanwezig.

De Pride-optocht vandaag in Tbilisi, de "Mars voor Waardigheid" gedoopt, moest het sluitstuk worden van vijf dagen vol festiviteiten voor de LGBTQ+-gemeenschap, ofwel de holebi en transgemeenschap. Maar het draaide helemaal anders uit.

Nog voor de optocht van start kon gaan, werd het kantoor van LGBTQ+-activisten in de hoofdstad bestormd en geplunderd door homofobe tegenbetogers. Volgens de activisten is een deel van hun materiaal vernield.

De tegenbetogers vielen ook de activisten zelf en journalisten aan. Ze klommen ook langs de buitengevel naar het balkon om er de regenboogvlag, het symbool van de LGBTQ+-gemeenschap, weg te halen. In de hoofdstad waren er ook confrontaties tussen homofobe groepen en de politie.

Bekijk hier enkele beelden van de bestorming van het kantoor van LGBTQ+-activisten door gewelddadige tegenbetogers:

Videospeler inladen...

De organisatoren hadden gehoopt dat de optocht van vandaag een doorbraak kon zijn voor de LGBTQ+-gemeenschap in Georgië. De voorbije jaren moesten ze evenementen vaak annuleren of werden ze verplicht om in het geheim samen te komen, zonder de plaats en het tijdstip bekend te maken.

Maar ook nu weer worden ze met hun neus op de harde realiteit in hun land gedrukt. In Georgië hebben ze nog een lange weg af te leggen om gerespecteerd te worden. "We kunnen geen mensenlevens in gevaar brengen en door straten trekken die vol zijn met gewelddadige aanvallers die door de overheid gesteund worden", argumenteerden de organisatoren de annulering op hun Facebookpagina. Ze zeggen dat de politie hen niet kan beschermen.

Bekijk hier enkele beelden van confrontaties tussen homofobe tegenbetogers en de politie:

Videospeler inladen...

Volgens Hans Verhoeven, een Nederlander die als ambassadeur van Pride Amsterdam in Tbilisi is, is de aanval op het kantoor niet de enige reden waarom de optocht is afgelast. "Sinds gisteravond stromen de straten vol met tegenbetogers die pleinen en straten bezetten om te verhinderen dat de Pride de geplande route kan volgen", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. En ook hij beklemtoont dat de politie amper aanwezig is om de veiligheid van de Pride-deelnemers te garanderen.

Beluister hier het gesprek met Hans Verhoeven in "De wereld vandaag" (de tekst gaat hieronder door):

Eerder had het ministerie van Binnenlandse Zaken de organisatoren opgeroepen om de mars af te zeggen, omdat er te veel tegenbetogers in de stad aanwezig waren. Premier Irakli Garibashvili noemde de optocht "niet redelijk".

Mensenrechtenorganisaties in Georgië veroordelen het geweld tegen de LGBTQ+-gemeenschap. Ze beschuldigen de premier en de Kerk er ook van haatgroepen aan te moedigen en te steunen.

In de vooravond waren nog steeds duizenden mensen op straat, getuigt Verhoeven. En ze vallen ook niet-holebi's aan, zegt hij. "Ze gebruiken geweld tegen iedereen die er een beetje anders of alternatief uitziet, zelfs een jongen met een oorring en een klein meisje met een t-shirt met daarop een eenhoorn en een regenboogje."

Verhoeven laakt ook de Georgische politiek, die volgens hem niets doet om het tij te keren. "Als er één ding duidelijk is, dan is dat dat Georgië absoluut nog niet klaar is om toe te treden tot de Europese Unie."

Waarvoor staat LGBTIQ+? We leggen het uit in 1 minuut:

Meest gelezen