(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Vermoedelijke hackers achter de grote cyberaanval eisen maar liefst 70 miljoen dollar om bestanden opnieuw vrij te geven

De hackers die vermoedelijk achter de grote cyberaanval van dit weekend zitten, eisen 70 miljoen dollar om de gegevens opnieuw vrij te geven. Dat staat te lezen in berichten op het dark web. Honderden bedrijven van over de hele wereld zijn getroffen. 

Maar liefst 70 miljoen dollar eisen de hackers die waarschijnlijk achter de grote cyberaanval van afgelopen weekend zitten. Voor dat geld zou de groep een universele sleutel vrijgeven waardoor de getroffen bedrijven hun bestanden opnieuw krijgen. Volgens de hackersgroep zelf zijn er een miljoen systemen geïnfecteerd, al is er nog geen duidelijkheid over het precieze aantal. 

Hoe gingen de hackers te werk? 

De hackers drongen binnen bij Kaseya, een Amerikaans softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in cyberveiligheid. Eens binnen stuurden de hackers vrijdagavond een valse beveiligingsupdate naar de klanten van Kaseya. Eens die valse update geïnstalleerd was, kregen de bedrijven een bericht dat hun computersysteem geïmpacteerd was en dat ze miljoenen zouden moeten betalen om hun bestanden opnieuw in handen te krijgen. 

Op die manier werden honderden bedrijven over de hele wereld lamgelegd, onder meer in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Colombia, Zuid-Afrika, Zweden en Nederland. Zo moesten honderden winkels van supermarkt Coop zaterdag sluiten omdat de kassa's offline waren - een gevolg van de aanval. Het Witte Huis had dit weekend te kennen gegeven dat het contact zou opnemen met de slachtoffers "om hulp te bieden".

Zit de Russische groep REvil hier achter?

De grote vraag is nu wie er achter de grote cyberaanval zit. Er wordt in de richting gekeken van REvil, een hackersgroep die aan Rusland gelinkt wordt. De miljoeneneis werd gepost op een blog die de groep vaak gebruikt. 

REvil is alleszins niet aan zijn proefstuk toe. Zo zouden ze ook achter de grote cyberaanval zitten die vorige maand het internationale vleesbedrijf JBS platlegde. JBS zou uiteindelijk 11 miljoen dollar betaald hebben.

Meest gelezen