Halle wil wateroverlast in centrum aanpakken met bufferbekken langs Ninoofsesteenweg

Afgelopen weekend was het alweer prijs in de Basiliekstraat, de belangrijkste winkelstraat van Halle. Alweer liep de straat onder water en sommige winkeliers kregen water binnen. Ondanks eerdere rioleringswerken en mobiele schotten om het water buiten te houden, dringen structuerele maatregelen zich op. Een bufferbekken moet de oplossing worden.

Zondagmiddag gingen de hemelsluizen weer open boven Halle. "Een geweldige stortbui was het", zegt burgemeester Marc Snoeck (Vooruit).  "Op 15 minuten tijd viel er 18 liter water per vierkante meter." 

"Voor de zoveelste keer hebben we  water binnen gekregen",  zegt Stefaan Blondeel die in het centrum een babywinkel heeft. "Ondanks de schotten die we van de gemeente hebben gekregen, hebben we toch weer heel veel water binnen gekregen. De schade loopt helaas opnieuw in de duizenden euro's. Wat er moet gebeuren? Ik ben geen specialist maar een bufferbekken hogerop gelegen zou misschien veel ellende kunnen voorkomen."

Bufferbekken langs Ninoofsesteenweg

En zo denkt ook burgemeester Marc Snoeck er over: "We hebben de afgelopen jaren de riolering in de Basiliekstraat vernieuwd en we hebben ook mobiele schotten aangekocht voor de handelaars in het centrum, maar dit blijft één van de laagste punten van onze stad. Het water komt van de wijk Wolvendries en dat water stroomt vanaf de Ninoofsesteenweg richting centrum. Daarom zullen we een groter bufferbekken moeten plaatsen in de Wolvendries.  Dat zal dan in de buurt van de Ninoofsesteenweg moeten komen. De plaatsing van dat bufferbekken zal dan ook ongetwijfeld voor de nodige verkeershinder zorgen. Waar het kan komen, moet nog uitgezocht worden. Ook moet er dan nog een aannemer gezocht worden, zo'n bufferbekken is dat ook nog niet meteen voor morgen. 

Modderstromen

Naast de waterellende in het centrum van de stad waren er ook problemen  in deelgemeente Lembeek. Daar stroomde de modder van de aanpalende velden over de Kasteelbrakelsesteenweg wat ook voor waterschade zorgde. "Ook hier moeten we maatregelen nemen en moeten we in gesprek gaan met de boeren om de erosie te bestrijden", aldus burgemeesters Snoeck.

Meest gelezen