Luk De Wilde

Handelaars uiten kritiek op plannen voor Grote Markt in Sint-Niklaas: "Veel moeilijker voor mensen die met auto komen"

In Sint-Niklaas zijn de handelaars in het centrum niet te spreken over de heraanleg van de Grote Markt. Zij vrezen vooral  dat de handelszaken in de buurt moeilijk bereikbaar zullen zijn en pleiten daarom voor een tweede inrit naar de parking onder het marktplein. "Sommige handelszaken kunnen al het bezoekend autoverkeer vergeten", klinkt het bij Tommy Vaerewijck van het Stadskerncomitié.

In Sint-Niklaas oogsten de aangepaste plannen voor de heraanleg van de Grote Markt bijval, maar er is ook kritiek te horen. Zo heeft de oppositie vragen bij de hoge kostprijs en bij de bereikbaarheid van het stadscentrum. Ze vinden het ook jammer dat er geen tweede inrit komt naar de parking onder de markt. "Dat was nochtans een prioriteit", zegt Tommy Vaerewijck van Stadskerncomitié. "Handelszaken op het Heymanplein, Kokkelbeekstraat, Knaptandstraat en de Parklaan kunnen al het bezoekend autoverkeer vergeten."

Frustratie bij handelaars

Nu het plan een definitieve vorm krijgt, is er heel wat frustratie bij lokale handelaars. "In onze whatsapp-groep is bijna niemand te vinden die het volledig eens is met het huidige plan", klinkt het bij Vaerewijck, die ook zelf handelaar is in het stadscentrum. "Daarnaast is er enkel een belofte dat er in de Hofstraat extra parking komen", zegt Vaerewyck. "Helaas komt deze er misschien helemaal niet meer."

"En in tussentijd wordt het autoparkeerprobleem steeds dramatischer. Er wordt nauwelijks geluisterd naar onze voorstellen. Er zijn nu al collega-winkeliers die een uitweg zoeken naar de deelgemeenten en de rand van de stad." Het Stadskerncomité overweegt nu acties op poten te zetten zoals het uithangen van zwarte vlaggen of het plaatsen van bordjes met daarop "te koop" of "te huur" in het uitstalraam van de winkeliers hun zaak. 

kasto80

Meest gelezen