AFP or licensors

Hongaarse premier Orbán is eerste leider van EU-lidstaat op lijst met vijanden van persvrijheid 

De Hongaarse premier Viktor Orbán is door de ngo Reporters Zonder Grenzen op een lijst gezet met "persroofdieren", staats- en regeringsleiders die de persvrijheid drastisch onderdrukken. Orban is de eerste leider van een EU-lidstaat op de lijst waarop ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman staan.

Reporters Zonder Grenzen (RSF) is in 2001 begonnen met het opstellen van de lijst met "vijanden van de persvrijheid". De jongste editie dateerde van 2016, en is nu dus geactualiseerd. Een van de 17 nieuwe namen op de lijst is die van de Hongaarse premier Viktor Orbán.

"Sinds Orbán en zijn Fidesz-partij in 2010 weer aan de macht kwamen in Hongarije hebben zij het medialandschap stap voor stap onder hun controle gebracht", zegt RSF. 

"De publieke radio werd gecentraliseerd in de MTVA, de overkoepelende organisatie van de Hongaarse publieke omroepen waartoe ook het persbureau MTI behoort. De regionale pers is sinds de zomer van 2017 volledig in handen van regeringsgezinde ondernemers. In de herfst van 2018 werden bijna 500 regeringstrouwe mediabedrijven in één holding gebracht, om hun berichtgeving centraal te coördineren."

Bolsonaro en Bin Salman

Orbán is de eerste leider van een EU-lidstaat op de lijst van RSF. De lijst telt daarnaast nog 36 andere staats- en regeringsleiders die een drastische onderdrukking van de persvrijheid belichamen. Nieuwe namen zijn naast Orbán ook o.a. de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De lijst telt voor het eerst ook twee vrouwen: Carrie Lam, regeringsleider in Hongkong, en Sheikh Hasina, sinds 2009 premier van Bangladesh.

(lees door onder de tweet)

"In alle regio's van de wereld zijn er nieuwe namen bijgekomen", zegt Christian Mihr van RSF. "De methodes van de leiders op de lijst zijn verschillend, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: kritische berichtgeving tegen elke prijs verhinderen. Het is ook beangstigend dat de verantwoordelijken niettegenstaande hun brutale ingrepen toch vaak ongestraft blijven."

Zeven vaste namen op de lijst

Naast de "nieuwkomers", 17 in totaal, bevat de lijst ook zeven namen die er al van de eerste editie bij waren. Dat zijn: 

  • Bashar al-Assad, president van Syrië
  • Vladimir Poetin, president van Rusland
  • Aleksandr Loekasjenko, president van Wit-Rusland
  • Teodor Obiang Nguema Mbasongo, president van Equatoriaal Guinea
  • Issais Afeworki, president van Eritrea
  • Paul Kagamé, president van Rwanda
  • Ali Khamenei, geestelijk leider van Iran

Meest gelezen