2014 Getty Images

Wat is de erfenis van Jeff Bezos na 27 jaar als CEO van Amazon? "Opvolger krijgt bedrijf in handen dat springlevend is"

Exact 27 jaar na de oprichting van Amazon, neemt Jeff Bezos afscheid van zijn CEO-positie. Ver gaat hij niet, want als uitvoerend voorzitter blijft hij betrokken bij grote besluiten. Amazon-veteraan Andy Jassy neemt de fakkel over van hem. "Bezos heeft een heel management onder zich dat in principe het werk gewoon kan voortzetten", zegt Gino Van Ossel, professor retailmanagement (Vlerick Business School). "Eigenlijk krijgt de opvolger een bedrijf dat nog altijd heel hard groeit."

5 juli 1994. Jeff Bezos (57) richt in zijn garage Amazon op. Wat begon als een online boekenwinkel is de daaropvolgende jaren uitgegroeid tot een van de grootste en machtigste bedrijven ter wereld.

En nu, exact 27 jaar na de oprichting, zet Bezos een stap opzij als CEO. Een nieuw leven voor de miljardair dus, al verdwijnt hij niet volledig van het toneel. Bezos krijgt de rol van uitvoerend voorzitter. Daarmee geeft hij de dagelijkse leiding uit handen, maar blijft hij wel betrokken bij grote besluiten.

Bezos zegt dat de overgang hem de tijd en energie zal geven die hij nodig heeft om zich te concentreren op andere projecten en passies. Geld zal hij niet tekortkomen - ook niet na zijn echtscheiding in 2019 waarbij hij een kwart van de aandelen van zijn bedrijf moest afstaan aan zijn ex-vrouw MacKenzie Scott- maar stilzitten zal hij dus zeker niet doen. 

Zo zal, als alles goed gaat, op 20 juli in de Verenigde Staten de "New Shepard" gelanceerd worden, het eerste toeristische ruimtetuig. Het gaat om een eerste vlucht voor Blue Origin, een bedrijf van Bezos dat ruimtetoerisme wil uitbaten. Bezos zelf zal ook aan boord gaan.

Het doorgeven van de fakkel

De dagelijkse leiding van Amazon komt in handen van Andy Jassy (53), die nu nog het hoofd is van Amazon Web Services. Jassy werkt al sinds 1997 voor het bedrijf, hij ging er meteen na zijn studies aan Harvard aan de slag.

"Jassy zal een uitstekende leider zijn", zegt Bezos over zijn opvolger. "Hij heeft mijn volste vertrouwen."

Andy Jassy, de nieuwe topman van Amazon.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

In de eerste jaren werkte Jassy onder andere in marketingfuncties. De eerste belangrijke stap zette hij in 2002, toen hij technisch adviseur werd van Bezos en hem achttien maanden schaduwde.

"Toen Steve Jobs wegviel, vroeg iedereen zich meteen af wat er zou gebeuren met Apple", zegt Gino Van Ossel, professor Retailmanagement (Vlerick Business School). "Bij Amazon hoor je die vraag eigenlijk amper. Je zit daar met een totaal andere situatie. Amazon heeft zich ontpopt tot een heel dominante speler in een aantal domeinen. Daarom is het moeilijk voor de concurrentie om daar nog een aanval tegen in te zetten."

Bezos had in 1997 al een heel sterke visie,  dat is waarom Amazon zo’n succesvol bedrijf is

Gino Van Ossel, professor Retailmanagement (Vlerick)

"Bezos heeft als een enorme visionair een bedrijf uitgebouwd. Hij heeft in 1996 al min of meer voorspeld waar het bedrijf naartoe ging. De brief die hij in 1997 schreef naar de aandeelhouders, wordt nog steeds jaarlijks naar de aandeelhouders gestuurd. Het is onwaarschijnlijk wat die man toen allemaal al had verzonnen. Bezos had toen al een heel sterke visie. Dat is waarom Amazon zo’n succesvol bedrijf is."

"Eigenlijk krijgt de opvolger een bedrijf in handen dat springlevend is en nog altijd heel hard groeit", zegt Van Ossel. "Bezos heeft een heel management onder zich dat in principe het werk gewoon kan voortzetten. Je merkt ook aan de beurskoersen dat Amazon niet plots veel minder waard zal zijn. Dat betekent dus ook dat er geen grote veranderingen op komst zijn."

Veel mensen denken dat Amazon van twee walletjes eet

Gino Van Ossel, professor Retailmanagement (Vlerick)

"Potentieel de grootste uitdaging en bedreiging voor het bedrijf is dat er gevraagd zou kunnen worden om Amazon te splitsen. Veel mensen denken dat Amazon van twee walletjes eet. Het is een discussie die het bedrijf niet zomaar zal kunnen winnen."

Amazon onder vuur

Jassy leidt straks dus een gezond bedrijf dat ook tijdens de coronacrisis gigantisch is gegroeid, maar langs de andere kant op verschillende vlakken onder vuur ligt. De Amerikaanse krant The New York Times publiceerde vorige maand een groot onderzoek naar de werkomstandigheden in de distributiecentra. 

Daaruit blijkt dat er veel stress is, weinig gecommuniceerd wordt en mensen plots worden ontslagen. Distributiemedewerkers zouden veel te hard werken voor te weinig loon. Het bedrijf zou ook de veiligheid van werk­nemers niet kunnen garanderen. Daarnaast lopen er in de Verenigde Staten en in Europa verschillende onderzoeken naar machtsmisbruik door het bedrijf.

Bekijk hieronder de reportage in "Terzake" over de (door Amazon afgewezen) oprichting van een vakbond in het depot van Amazon in Alabama (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Amazon is een bedrijf met twee gezichten

Gino Van Ossel, professor Retailmanagement (Vlerick)

"Dat zijn zeker aandachtspunten", zegt Van Ossel. "Maar dat gaat het bedrijf niet in een onmogelijke positie brengen of zeer zwaar gaan wegen. Amazon is een bedrijf met twee gezichten. Op het niveau van de hoofdzetel, heb je natuurlijk mensen die heel goed betaald zijn."

"De keerzijde van de medaille is het werk in de distributiecentra. Die pakjes klaarmaken is in principe nog heel arbeidsintensief, en daar heb je een schril contrast met de rijkste mensen ter wereld. Die druk gaat nog toenemen. De oplossing is om steeds meer robots in te zetten. Dan lost het probleem zich eigenlijk vanzelf op, maar dat gaat nog lang duren."

Meest gelezen