Foto: Paul en zijn echtgenote Marleen Van Hoeydonck

Kunstenaar Paul Van Hoeydonck eerste ereburger van Wijnegem: "Even grote eer als m'n tentoonstelling in het Guggenheim in New York"

Kunstenaar Paul Van Hoeydonck is de eerste ereburger ooit  in Wijnegem. De kunstenaar woont er al sinds 1955 in Wijnegem. Zijn carrière bracht hem echter tot ver buiten de dorpsgrenzen. De Wijnegemnaar hield exposities in Milaan en in het Guggenheimmuseum in New York. Hij is zelfs de enige kunstenaar  met een werk op de maan. "In hart en nieren blijf ik een Antwerpenaar, maar dan van Wijnegem", benadrukt Van Hoeydonck zelf. 

Tijdens een ceremonie in de raadzaal van het gemeentehuis werd de 95-jarige Van Hoeydonck gehuldigd. Hij is zo de eerste ereburger van Wijnegem. De gemeente koos voor hem omwille van zijn bijzondere loopbaan in de kunstwereld. Zijn werk was en is nog steeds wereldwijd te bewonderen. De benoeming is volgens burgemeester Ivo Wynants (N-VA) dan ook volledig terecht. " Ik vond dat Paul de eer al langer verdiende. Al sinds 1955 maakt hij onze straten wat kleurrijker. Hij verbaast, verrast en ontroert de wereld met zijn werk.  Hij is bovendien de enige artiest met een kunstwerk op de maan." 

Met deze aanstelling benadrukt de burgemeester ook meteen de hoge criteria voor het ereburgerschap. "Mensen moeten het echt verdienen. We willen er geen wildgroei van maken. Daarom kunnen slechts 3 inwoners benoemd worden per legislatuur. Elke kandidatuur moet ook goedgekeurd worden door een tweederdemeerderheid in de gemeenteraad." 

Van Wijnegem tot op de maan

Dat de kandidatuur van Van Hoeydonck unaniem goedgekeurd werd, zegt dan ook veel over zijn verwezenlijkingen. Gedurende zijn hele carrière was hij gefascineerd door planeten, sterrenbeelden en de ruimte. "Mijn scala aan kunst is heel breed. Het is zoals de ruimte. Ik leef op een heel kleine planeet, maar de maatschappij zit overal rond me. We zijn in vergelijking met het heelal zo klein, maar we doen en denken wel veel." 

Ik hou niet van stoefen. Ik werk nog elke dag, zelfs vanmorgen nog
Paul Van Hoeydonck

In 1971 ging een droom van Paul in vervulling toen een kunstwerk van hem ook daadwerkelijk op de maan werd geplaatst. Het 8,5 cm grote aluminium beeldje is getiteld 'Fallen Astronaut'  en eert omgekomen astro- en kosmonauten. Het is tot op vandaag het enige kunstwerk op de maan. Volgens Van Hoeydonck was het niet gemakkelijk om het daar te krijgen. "De eigenaar van een galerij in New York wilde iets van me op de maan krijgen. Ik verklaarde hem voor gek. Maar ik werd uitgenodigd bij NASA en ontmoette de leden van de Apollo-15-missie. Met een van hen raakte ik zelfs goed bevriend. Zij plaatsten mijn beeldje op de maan." 

De kosmos houdt hem jong

Bij het zien van de maan krijgt Van Hoeydonck dan ook een speciaal gevoel. "Al mijn vrienden zijn praktisch dood of ik weet hun naam niet meer. Ik leef verder en hoop dat mijn kunst voor eeuwig is. Maar ik wil niet arrogant doen. Ik ben wie ik ben en werk nog elke dag. Zelfs vanmorgen nog." 

De nuchtere kunstenaar is minstens even blij met het ereburgerschap. "Ik vind dit minstens even belangrijk. Ik ben een zuivere Antwerpenaar, maar van Wijnegem. Wanneer ik ergens werkte, miste ik voortdurend mijn kinderen en mijn huis. Nu woon ik hier met mijn tweede vrouw die me jong houdt." 

Het is Paul die mij jong houdt, ook al ben ik fysiek 41 jaar jonger
Marleen Van Hoeydonck

Zijn echtgenote Marleen benadrukt echter dat hij haar jong houdt. "Fysiek ben ik 41 jaar jonger, maar mentaal is hij veel jonger dan de meeste mensen van mijn generatie. Zijn geest is enorm jong. Hij is een kunstenaar en werkt 8 à 10 uur per dag.  Hij tekent, maakt reliëfs en zo zit hij in zijn kosmos. Die kent geen leeftijd en houdt hem jong. Hij omringt zich ook graag met jonge mensen en blijft heel to the point. Het is Paul die me jong houdt en leert niet vast te zitten in bepaalde categorieën, situaties en leeftijden." 

Meest gelezen