Videospeler inladen...

BEKIJK - Overgebleven deel ingestorte appartementsgebouw vlak bij Miami in luttele seconden neergehaald door explosieven

Het overgebleven deel van het ingestorte appartementsgebouw in de Amerikaanse staat Florida is afgelopen nacht gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Door de storm Elsa die op komst is, werd er gevreesd voor de veiligheid van de reddingswerkers. De zoektocht naar de bijna 120 inwoners die nog altijd vermist zijn, zal nu verdergaan. Na de gecontroleerde instorting zijn alvast 3 lichamen geborgen. Het dodental staat nu op 27.

Een stofwolk en een grote hoop puin. Dat is alles wat er nu overblijft van het appartementsgebouw van 12 verdiepingen vlak bij Miami. Anderhalve week geleden stortte het blok al deels in, en omdat er gevreesd werd dat de rest van het gebouw ook zou instorten, heeft de overheid het nu gecontroleerd laten ontploffen. 

Bekijk hier hoe het appartementsgebouw in enkele seconden verdwijnt:

Videospeler inladen...

De reddingsactie verliep tot nu al heel erg moeizaam. Anderhalve week na de ramp staat het dodental op 27. Vandaag zijn, na de gecontroleerde instorting van het gebouw, nog 3 lichamen geborgen. Bijna 120 mensen zijn nog vermist. Met de tropische storm Elsa die op komst is, werd er bovendien gevreesd voor de veiligheid van de reddingswerkers. Daarom maakten zij afgelopen nacht plaats voor sloopwerkers. Die brachten explosieven aan op het gebouw en hebben de 12 verdiepingen nu helemaal laten instorten. 

De burgemeester van het district heeft haar medeleven uitgedrukt met de familie en vrienden van de slachtoffers en met de inwoners van het gebouw "die heel hun leven achtergelaten hebben". Op voorhand was er gecheckt of er geen mensen of huisdieren achtergebleven waren in het gebouw, maar overlevenden konden niet naar binnen gaan om hun achtergebleven spullen op te halen.

De zoektocht naar lichamen werd vrijwel onmiddellijk na de instorting hervat. Reddingswerkers hopen dat ze nu een betere toegang hebben tot delen van het gebouw die nog niet doorzocht konden worden, maar de hoop op overlevenden is zo goed als onbestaande. In de eerste uren na de ramp konden nog enkele inwoners gered worden, maar sindsdien niet meer. Twee dagen geleden moest een brandweerman nog het lichaam van zijn eigen dochtertje van 7 uit het puin halen. Ook twee zusjes van 4 en 10 jaar oud overleefden de ramp niet. De burgemeester benadrukt wel dat de zoektocht verder gaat, zolang niet iedereen gevonden is. 

Bij het puin leggen mensen bloemen neer en waken ze met kaarsen. 

AFP or licensors
Dagbeeld na de instorting. Reddingswerkers zetten hun zoektocht verder in het puin van het volledig ingestorte gebouw.

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen