AFP or licensors

Mogelijk tientallen doden bij modderstromen in Japan, in 3 dagen meer regen dan in hele maand

In Japan zijn nog zeker 80 mensen vermist na de modderstromen van afgelopen weekend in de stad Atami. 3 lichamen zijn al geborgen. Intussen wordt aan tienduizenden mensen opgedragen om hun huizen te verlaten, omdat nog meer laaggelegen gebieden zouden kunnen overstromen.

Dagen van hevige regenval leidde zaterdag tot modderstromen in de kuststad Atami, iets meer dan 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tokio. In de eerste drie dagen van juli viel meer regen boven de stad dan ze gewoonlijk in de hele maand juli te verwerken krijgt. Tientallen huizen werden door de modder meegesleurd.

Reddingswerkers konden tot nu al 3 lichamen bergen, maar de lokale autoriteiten vrezen voor tientallen doden. Zeker 80 mensen zouden nog vermist zijn. Aanvankelijk was sprake van een twintigtal vermisten.

Videospeler inladen...

23 mensen konden levend gered worden, onder wie een koppel van beiden 75 jaar. 26 uur na de aardverschuivingen werden ze gered. "We hoorden een gebrul, als waren het zware machines", getuigde het koppel over het moment van de verschuiving. Beiden vluchtten ze naar het dak van hun huis, net voor de lager gelegen gedeelten ervan overstroomd werden.

Zo'n 1.500 reddingwerkers zijn nog altijd ter plaatse om naar overlevenden te zoeken in het puin en de modder. Onder hen ook politieagenten, brandweerlui en soldaten. 

Intussen is aan honderdduizenden mensen in drie prefecturen opgedragen om hun huizen te verlaten, omdat laaggelegen gebieden ook de komende dagen nog zouden kunnen overstromen.

Meest gelezen