Radio 2

Aangelegde duin op strand van Raversijde leidt tot minder zandoverlast

In Raversijde startte het Vlaams overheidsagentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) een proefproject om het rondwaaiende zand op te vangen. Na 4 maanden is de eerste evaluatie positief. Peter Van Besien van MDK: "Het aangeplante helmgras houdt zand vast. Zo groeit er een duin voor de dijk, die voorkomt dat er bij stormen veel zand op de kustbaan en de tramsporen belandt."

We kennen allemaal de beelden. Als het fel stormt aan de kust, waait er soms heel wat zand op de dijk, de kustbaan en de tramsporen. Vooral tussen Oostende en Middelkerke is het dikwijls prijs: de kustbaan moet dan dicht voor het verkeer en ook de tram kan er niet rijden. Om komaf te maken met die zandoverlast, zoeken ze in Raversijde met een proefproject met helmgras naar een oplossing.

Minder zandoverlast

Over een lengte van 700 meter werd er massaal helmgras geplant op het strand. Dat gras staat in 10 vakken, die afgebakend zijn met hagen van stokken en twijgjes rijshout. Dat helmgras moet rondwaaiend zand opvangen en vasthouden. Daardoor moet er een duin ontstaan, die voorkomt dat er bij stormen zand over de dijk tot op de kustbaan en de tramsporen waait. Na 4 maanden is de eerste evaluatie van het project positief. Peter Van Besien van MDK: "Er is duidelijk minder zandoverlast. We zien dat er vooral aan de zeezijde van de aanplantingen een duin groeit die intussen al 50 tot 80 cm hoog is."

Radio 2

Meest gelezen