Foto: Zoersel.be

Overlast op speelpleintjes: Zoersel roept inwoners op om rekening te houden met elkaar

Buurtbewoners van speelpleintjes in Zoersel hebben last van jongeren die de zomervakantie iets te hard vieren. Het gaat er extra uitbundig aan toe omdat de jongeren door corona veel contact en plezier  moesten missen. "Jong zijn mag, maar je kan tegelijk respect hebben voor de buren. Als het echt niet door de beugel kan, moeten mensen niet aarzelen om de politie erbij te halen", zegt burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA). 

De burgemeester begrijpt de jongeren, maar spreekt hen toch streng toe. "We begrijpen dat jongeren het einde van de examens en de vakantie willen vieren. Daar dienen de pleintjes ook voor. Soms is het wel overdreven en storen ze de omwonenden. Jong zijn mag, maar je kan tegelijk respect hebben voor de buren. De pleintjes liggen tenslotte in woonwijken. Het moet daar op bepaalde momenten rustig zijn en afval moet opgeruimd worden." 

Volgens Verstreken kan al heel veel opgelost worden door in gesprek te gaan. "Ik denk dat we soms niet genoeg durven iemand aan te spreken. Als het er echt over gaat, mag je als buur de jongeren zeker vragen het wat rustiger aan te doen of hun afval op te ruimen. We zijn dan misschien wel boos, maar een gesprek laat ten minste toe elkaars situatie te begrijpen. Zo kan je je gedrag veel makkelijker aanpassen. " Ze moedigt buren ook aan om bij ernstige vormen van overlast, zoals vandalisme, best meteen de politie te bellen. 

De gemeente wil vooral een beroep doen op wederzijds begrip. "De publieke ruimte is er voor iedereen. We hebben heel wat speelpleintjes verspreid over onze gemeente. Die onderhouden we samen met de buurt en verenigingen. Dat maakt  de betrokkenheid ook groter. Jongeren en ouderen kunnen er elkaar vinden en respect hebben voor elkaar." 

Meest gelezen