Onverwacht 781.000 doses coronavaccin geleverd: zijn er nog genoeg armen om te prikken en wat met overschotten?

Een recordaantal van 781.552 dosissen van de verschillende coronavaccins wordt deze week geleverd aan Vlaanderen. Dat zijn er maar liefst 165.000 meer dan verwacht werd, vooral dankzij een onvoorzien grote levering van het Janssen-vaccin. Maar zijn er nog wel genoeg mensen die geprikt kunnen worden en wat met eventuele overschotten? Die vragen schotelden we voor aan Dirk Dewolf, topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Terwijl de leveringen van de verschillende coronavaccins begin dit jaar nog met horten en stoten op gang kwamen, zitten we nu op het punt dat de verschillende producenten zeker voldoende vaccins leveren voor het aantal mensen dat de komende weken nog gevaccineerd kan worden.

BEKIJK - Het gaat vlot met de vaccinatiecampagne in ons land, zoals deze reportage uit "Het journaal" aantoont:

Videospeler inladen...

Hoe komt het dat de leveringen plots zo vlot komen?

Dat is ook voor Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid, niet altijd duidelijk. “Maar het is natuurlijk goed nieuws en we gaan dit met beide handen aangrijpen om van de maand juli de maand te maken waarin het aantal tweede dosissen maximaal oploopt tot 80 procent van onze bevolking, die volledig gevaccineerd zou kunnen zijn tegen het einde van de maand”, zegt de topman in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. 

Beluister hier het volledige gesprek en lees eronder verder:

Zijn er nog genoeg mensen om al die vaccins aan te geven?

Dirk Dewolf merkt op dat “we nog aardig wat eerste dosissen moeten toedienen”. Al hangt dat in de eerste plaats sterk af van de leeftijd. “Boven de 18 jaar zijn dat niet zoveel mensen meer. We rekenen op een 17.000 18-plussers die in de komende week nog een eerste dosis moeten krijgen.”

Bij de 16- tot 17-jarigen moeten er zo’n 70.000 eerste prikken worden gezet. Als de verschillende ministers van Volksgezondheid het licht deze week op groen zetten, kunnen de 12- tot-15-jarigen aan de beurt komen.

We rekenen op een 17.000 18-plussers die in de komende dagen en week nog een eerste dosis moeten krijgen.

Daarnaast zijn er nog de mensen die hun eerste uitnodiging hebben laten voorbijgaan en zij die in eerste instantie geweigerd hebben, maar nu op hun schreden terugkeren. Zij zullen de komende tijd de kans krijgen om zich alsnog te laten vaccineren. 

“Vergeet ook niet”, zo gaat Dewolf verder, “dat er in bepaalde regio’s heel wat seizoensarbeiders zijn die nu gemakkelijker naar de vaccinatiecentra geleid kunnen worden.” 

“En we verwachten bij het begin van het academiejaar in september ook nog buitenlandse studenten en docenten uit landen met een heel lage vaccinatiegraad. Dus het werk is nog niet gedaan. En er zijn nog wijken en soms gemeenschappen met een nog onvoldoende hoge vaccinatiegraad.”

Hoe zit het met de verschillende vaccins?

Met de snelle opkomst van de deltavariant van het coronavirus zal het zaak zijn om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen volledig gevaccineerd te krijgen: één prik van het Janssen-vaccin of twee prikken van de drie andere vaccins. 

Volgende week staan er meer dan 330.000 tweede dosissen gepland. En dat heeft zijn weerslag op de vraag naar de verschillende vaccins:

 • Pfizer:
  Er is nog altijd overal sterke vraag naar het Pfizer-vaccin, zegt Dirk Dewolf. “Dat is ook logisch, want onder de 18 jaar mag je enkel Pfizer-vaccins toedienen. Dus de groep van 16-17-jarigen die nog gevaccineerd moeten worden valt daaronder.” 

 • AstraZeneca:
  Van het AstraZeneca-vaccin is er voldoende voorraad om de tweede dosissen te garanderen, zegt Dirk Dewolf. “Dus voor dit vaccin gaan we alleen nog werken op afroep”, dus als de vaccinatiecentra erom vragen. 

 • Moderna:
  Het Moderna-vaccin wordt enkel gegeven aan inwoners die verbonden zijn aan de vaccinatiecentra van Antwerpen, Gent, Hasselt, Kortrijk of Leuven. In die vaccinatiecentra zullen de vaccins ook alleen nog op afroep worden geleverd.

 • Johnson & Johnson:
  Van het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson is maar één dosis nodig. Daarvan zullen er deze week 107.000 worden gezet. Vlamingen jonger dan 41 kunnen vrijwillig kiezen om ingeënt te worden met dit vaccin. Ook dit vaccin zal alleen nog op afroep geleverd worden.

Kunnen er vaccins verloren gaan?

Doordat het nu passen en meten is, moeten de vaccinatiecentra nu goed uitkijken dat ze op voorhand niet te veel doses uit de vriezers laten halen. Na ontdooiing zijn de vaccins maar beperkt houdbaar.

Hoe lang? Dat hangt af van vaccin tot vaccin. “MRNA-vaccins, die diepgevroren bewaard moeten worden, zoals het Pfizer-vaccin, kan je 30 dagen na ontvriezing bewaren”, legt Dirk Dewolf uit. “De kunst zit hem er dus in om goed af te wegen wat de potentiële vraag is op een bepaalde dag en wat het aanbod is.”

Bij onvoorziene overschotten konden de vaccinatiecentra eerder mensen oproepen die zich hadden opgegeven op een lokale reservelijst of via Qvax. Maar nu het leeuwendeel van de bevolking gevaccineerd is, staan er nog maar weinig vrijwilligers op die centrale reservelijst. 

“Ik denk dat er in gans Vlaanderen nog zo’n 20.000 personen op de Qvax-lijst staan”, aldus Dewolf. Hij verwacht dat binnen een week iedereen op deze lijst gevaccineerd kan zijn.

Wat gebeurt er met overschotten?

Als er de komende tijd vaccins op overschot blijken te zijn, die natuurlijk nog niet ontdooid zijn, zullen die naar armere landen worden gebracht. “Daarover zijn op federaal niveau afspraken gemaakt”, legt Dirk Dewolf uit. 

En dat gebeurt via verschillende wegen: “Er is bijvoorbeeld het programma van de Europese Unie en er is ook het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie. De uitdaging is om geen vervallen vaccins te laten aankomen in die landen, zoals in Malawi is gebeurd met een Europese lading. Tijdigheid is daar ook van groot belang”, besluit Dewolf.

Meest gelezen