ROB WALBERS

Hittekamer UGent bereidt Olympische atleten voor op heet en vochtig Tokio

Professor Jan Bourgois van de Gentse universiteit probeert atleten die naar de Olympische Spelen in Tokio gaan voor te bereiden op de extreme hitte en vochtigheidsgraad daar. Dat doet hij met behulp van afkoelingstechnieken, en door hen regelmatig in een zogenoemde "hittekamer" te zetten. 

In Tokio in Japan lopen de temperaturen de komende weken gevoelig hoger op dan bij ons. Maar ook het vochtigheidsgehalte zal er anders zijn, en dat kan lichamelijke gevolgen hebben voor de atleten die naar de Olympische Spelen gaan. 

Professor Inspanningsfysiologie aan de Ugent Jan Bourgois wil de atleten voorbereiden op de klimaatomstandigheden in Tokio, want die hebben een impact op het lichaam van een sporter.

Beluister hieronder het interview en/of lees verder.

Gewenning

"Er worden in Tokio temperaturen van 35 graden verwacht vanaf 23 juli", zegt professor Bourgois. "Daarenboven zal er ook een luchtvochtigheidsgraad van 70 procent hangen." Aan die omstandigheden moet het lichaam van een atleet wennen: "Het duurt ongeveer 10 tot 14 dagen om te wennen aan zo'n warmte. De atleten zijn daar al een week op voorhand, maar de temperaturen worden pas echt hoog op het moment dat de spelen beginnen. Het probleem is dat ze nooit volledig geacclimatiseerd gaan zijn als we daar niks aan proberen te doen."

We laten de atleten fysiologisch gewennen aan de warmte in een soort hittekamer
Professor Jan Bourgois

Sinds februari kunnen onze Olympische atleten wennen aan de Japanse weersomstandigheden in een hittekamer. "We laten hen fysiologisch aanpassen aan de warmte in een soort hittekamer waarin we de temperatuur kunnen controleren. Die is boven de 30 graden celsius: ongeveer dezelfde temperatuur als in Tokio tegen de start van de spelen."

"Slurry's", koelvesten en huidsprays

Elke atleet wordt af en toe in de hittekamer gezet voor een training om hen aan de hitte te doen wennen. Per atleet wordt dan individueel gekeken hoe die het beste kan afkoelen: "Voor sommigen gaat dat het beste met koude dranken of 'slurry's', handdoeken, koelvesten, huidsprays of ijsbaden." Het is de bedoeling dat de lichaamstemperatuur van zo'n sporter niet te hoog wordt vooraleer die begint te presteren. 

Sommige atleten koelen zich het beste af met 'slurry's, andere met koelvesten, huidsprays of ijsbaden
Professor Jan Bourgois

Daarnaast worden nog andere acclimatisatietechnieken zoals sauna's en warmwaterbaden gebruikt. Twee weken voor het vertrek van de atleten wordt er echt aan het "acclimeren" gewerkt, zegt professor Bourgois: "Dan worden de sporters zes keer per week gedurende telkens een 1,5 uur in die hittekamer gezet met dezelfde temperatuur en luchtvochtigheidsgraad als in Tokio. Als ze dan beginnen aan de wedstrijden kunnen we verwachten dat ze de klimaatomstandigheden optimaal aankunnen."

De Olympische Spelen starten op vrijdag 23 juli tot 8 augustus 2021. Voor ons land nemen 122 atleten deel.

kasto80

Meest gelezen