Archieffoto
Nicolas Maeterlinck

Alweer wateroverlast door hevige regen: "Opwarming van de aarde betekent ook meer korte en intense buien"

Korte, lokale en hevige regenbuien zullen de komende jaren steeds vaker voorkomen. Dat zegt Jean Berlamont, professor emeritus in de hydraulica aan de KU Leuven. Volgens hem heeft dat alles te maken met de klimaatopwarming. We kunnen ons dan ook maar beter wapenen tegen die hevige neerslag door onze huizen te beschermen.

De zomervakantie is begonnen en de afgelopen jaren betekende dat hoge temperaturen en een stralende zon aan een blauwe hemel. Die gunstige weergoden zijn ons dit jaar precies vergeten want er viel de voorbije dagen bakken neerslag uit de lucht. En ook vandaag houdt dat druilerige weer aan, vertelt het weerbericht ons: 

Deze voormiddag zijn er veel wolken met regen, soms met een buiig karakter. Lokaal is een donderslag niet uitgesloten. In de namiddag verschijnen er geleidelijk opklaringen, al kunnen er lokaal ook nog enkele intense buien vallen.

Vanavond is het tijdelijk rustiger en meestal droog, op enkele lokale buien na. Tijdens de nacht naar dinsdag neemt de wind toe en gaat het regenen vanuit het westen. De neerslag krijgt ook een buiig karakter en daarbij is er onweer mogelijk.

We kunnen er maar beter aan wennen want samen met warme en droge zomers zijn die hevige regenbuien perfecte illustraties van de klimaatopwarming. "Als men spreekt over opwarming, dan gaat dat over gemiddeldes en over de lange termijn. Het wil dus niet zeggen dat we na droge en warme zomers ook geen relatief koude en natte zomers kunnen hebben", legt professor emeritus in de hydraulica aan de KU Leuven, Jean Berlamont uit in "De ochtend" op Radio 1. 

Herbeluister hier het volledige gesprek met professor emeritus in de hydraulica, Jean Berlamont uit "De ochtend":

Daarbij zal het globaal gezien niet noodzakelijk meer regenen, "maar de neerslag zal in de zomer wel hoofdzakelijk komen in de vorm van relatief korte, lokale en zeer hevige regenbuien". Daar kregen we gisteren al een voorsmaakje van. Door de intense regenval liepen kelders en huizen onder water en ontstond er zelfs urenlange hinder op de E40 door een ondergelopen snelweg.

Bekijk hier waar er overal wateroverlast was gisteren:

Videospeler inladen...

"Onze afwateringssystemen zijn ten eerste niet ontworpen voor zulke hevige regenbuien en ten tweede zorgt de wind van de afgelopen dagen voor verstoppingen met takken en bladeren", verklaart Berlamont de wateroverlast.

Heeft het ook iets te maken met de verharding van Vlaanderen? "Die verharding is vooral een probleem voor de waterhuishouding op lange termijn en de voeding van het grondwater, maar voor overstromingen door plotse neerslag speelt het geen rol. Meer doorlatende oppervlakken zouden geen verschil maken want de infiltratie van het water gaat veel trager dan de intensiteit van de neerslag."

We moeten ons volgens Berlamont dan ook op andere manieren wapenen tegen de intense regenval in de toekomst: "Het enige wat we kunnen doen en waar we in de toekomst ook aan moeten denken, is ons proberen beschermen door bijvoorbeeld kelderingangen beter af te sluiten, een trapje te plaatsen aan de ingang van een woning, en waterberging te voorzien op parkings van grootwarenhuizen en in gedeelten van straten". 

Archieffoto
Jonas Roosens

Meest gelezen